sunnuntai 4. kesäkuuta 2023

Rotolo - ruoka, joka muutti Jamie Oliverin elämän



Rotolo on perinteinen Toscanalainen pasta. Tutustuin siihen Australian Masterchefin jaksossa, jossa Jamie Oliver valmistaa sitä. Tämä ruoka muutti Jamie Oliverin elämän. Hän työskenteli Lontoossa River Cafe -ravintolassa 23-vuotiaana. Vapaapäivänään Jamie sai kutsun töihin, sillä vahvuudesta puuttui yksi. Hänen saapuessaan ravintolaan paikalla oli BBC:n kuvausryhmä kuvaamassa dokumenttia River Cafesta. Jamie valmisti kameroiden edessä rotoloa ja hurmasi tuotantotiimin. Puolen vuoden kuluttua käynnistyi Jamie Oliverin tv-uran aloittanut Naked Chef.




Ohjelmasta inspiroituneena tein rotolosta oman kotikeittiöön soveltuvan version. Eilisen kokkauskierroksen rotolo ylitti odotukset. Tuorepasta, sieni- ja pinaattitäytteet sekä ricotta muodostivat suloisen herkullisen ruoan, joka hurmasi sekä maullaan että koostumuksellaan. 





Tällä ohjeella valmistuu 12 palaa rotoloa, mikä on sopiva annos 3 - 4 ruokailijalle.

Sienitäyte

250 herkkutatteja tai muita valitsemiasi sieniä pilkottuna, portobellot ja herkkusienet käyvät myös hienosti
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
yrttejä, käytin tuoretta timjamia ilman varsia sekä oreganoa
suolaa
mustapippuria
öljyä paistamiseen

Laita sienet kuumalle pannulle ja anna niiden lämmetä hetki niin että nestettä haihtuu. Lisää öljy, valkosipuli ja paistamisen loppuvaiheessa yrtit. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarkista maku. Siirrä syrjään odottamaan.




Pinaattitäyte

300 g pakastettua hienonnettua pinaattia
2 rkl voita 
yrttejä, käytin tuoretta meiramia ilman varsia
suolaa
mustapippuria

Laita pinaatti pannulle ja anna sen lämmetä miedolla lämmöllä niin että ylimääräinen neste haihtuu. Mausta suolalla, mustapippurilla ja yrteillä, lisää voi ja sekoita. Tarkista maku ja siirrä odottamaan.

Salsa Rossa Picante -tomaattikastike

400 g tomaattimurskaa
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
yrttejä: käytin timjamia, oreganoa ja rosmariinia
hyppysellinen chiliä
1 tl Pimenton savustettu paprikajauhe
1 rkl ruokosokeria
1 rkl balsamico punaviinietikkaa
suolaa
mustapippuria

Yhdistä ainekset kattilassa, anna lämmetä sekoittaen keskilämmöllä ja tarkista maku.

Vinkki: Jos haluat voit lisätä kastikkeeseen suippopaprikaa tuomaan särmää. Paahda suippopaprikaa suoralla liekillä kunnes kuori mustuu. Anna levätä hetki ja poista kuori ja siemenet, hienonna ja lisää kastikkeeseen.




Rotolo

3 lasagnelevyä tuorepastaa
250 g ricotta-juustoa
mustapippuria
sienitäyte (ohje edellä)
pinaattitäyte (ohje edellä)
75 gruyere-juustoa tai parmesaania
öljyä vuoan voiteluun
oliiviöljyä ennen tarjoilua
mustapippuria ennen tarjoilua

Rotolo valmistetaan asettelemalla täytteet tuorepastalevylle ja käärimällä pasta rullaksi täytteiden ympärille. Tuorepastasta valmistettu lasagnelevy tulee notkeuttaa ennen täyttämistä: kiehauta vettä pannulla, ota pannu pois levyltä ja upota lasagnelevy hetkeksi kuumaan veteen niin että se notkistuu.

Nosta pastalevy leivinpaperille (käytin foliota koska leivinpaperi oli loppu), paperi helpottaa käärimistä. Asettele täytteet lasagnelevylle kuvan mukaisesti: alareunaan sienitäyte, sen yläpuolelle pinaattitäyte matoksi ja päälle kerros ricottaa. Rouhaise päälle mustapippuria. Aloita kääriminen kääntämällä alareuna sienten päälle ja rullaa pasta kauniiksi kääretortuksi. Käännä saumakohta käärön alapuolelle, ja leikkaa käärö terävällä veitsellä neljään yhtäsuureen palaan. Toista sama vielä kahdelle lasagnelevylle, jolloin saat 12 palaa rotoloa.




Voitele uunivuoka ja asettele sen keskelle rotolo-palat pystyasennossa vierekkäin. Kaada tomaattikastike palojen ympärille. Raasta juusto rotolon päälle ja paista 175-asteisessa uunissa 10 minuutin ajan.

Friteeratut salvianlehdet

12 salvianlehteä
auringonkukkaöljyä friteeraamiseen

Laita öljy pienelle pannulle, lisää salvianlehdet ja anna lämmetä keskilämmöllä niin että salvia friteerautuu kevyesti. Siirrä syrjään odottamaan.



Pleittaus

Ota rotolo uunista ja pirskottele kääröjen päälle oliiviöljyä. Lisää tarjoilulautasille ensin tomaattikastike ja sen päälle rotolo-kääröt. Rouhaise päälle mustapippuria ja lisää kullekin palalle friteerattu salvianlehti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti