tiistai 19. toukokuuta 2020

Italialaisen isoäidin lasagne



Perinteinen lasagne on italialaista lohturuokaa parhaimmillaan. Tällä italialaisen isoäidin ohjeella saat siitä herkullisen täyteläisen. Punaviini tuo makuun syvyyttä ja lasagne kypsyy päältä kullankeltaiseksi ja rapeaksi. Oikeaoppisen lasagnen rakenne on kakkumainen - muistathan antaa uunista otetun lasagnen levätä ennen tarjoilua.





Lasagnevuokaan (5-6 annosta) tarvitaan
10-12 lasagnelevyä
50 g parmesaania raastettuna
 
Bechamel-kastike:
40 g voita
40 g vehnäjauhoja
5 dl maitoa, mieluiten täysmaitoa
100 g parmesaania raastettuna
2 rkl viherpippuria hienonnettuna
suolaa 
mustapippuria rouhittuna

Lihakastike:
5 rkl oliiviöljyä
1 sipuli hienonnettuna
1 porkkana raastettuna
500 g naudan jauhelihaa
2 dl punaviiniä (voit korvata viinin lihaliemellä)
400 g tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
12 basilikanlehteä hienonnettuna
suolaa 
mustapippuria rouhittuna



Valmista ensin lihakastike: kuullota oliiviöljyssä keskilämmöllä sipulia ja porkkanaa viitisen minuuttia. Lisää jauheliha, mausta suolalla ja mustapippurilla ja kypsennä jauhelihaa 10 minuuttia niin että se on kauttaaltaan ruskistunut. Lisää punaviini, tomaattimurska, tomaattipyree ja basilika. Anna kastikkeen hautua matalalla lämmöllä noin tunnin ajan kunnes kastike sakenee. Tarkista maku.

Valmista Bechamel-kastike: sulata voi paistinpannussa keskilämmöllä, lisää jauhot ja anna kypsyä minuutin ajan kunnes jauho ruskistuu kauniin vaalean ruskeaksi. Lisää maito vähitellen sekoittaen. Kun kastike on saonnut, lisää parmesan (jätä hieman juustoraastetta lasagnen päälle laitettavaksi) ja mausta viherpippurilla, suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku ja laita syrjään levyltä. 

Kokoa lasagne vuokaan: levitä pohjalle kerros lihakastiketta, sen päälle kerros lasagnelevyjä ja päälle kerros bechamel-kastiketta. Toista sama kolme kertaa, ripottele juustoraastetta päälle ja paista 180-asteisen uunin alatasolla 30 minuuttia. Nosta lämpö 200 asteeseen ja paista lasagnea vielä uunin keskitasolla viitisentoista minuuttia kunnes se on pinnalta kauniin kullanruskea ja rapea. Ota uunista ja anna levätä 12 minuuttia jotta saat lasagneen oikean kakkumaisen rakenteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti