maanantai 10. maaliskuuta 2014

Kasvis-moussaka



Pidän kasvisruoista. Valmistan niitä, koska kasviksista saa niin herkullisia ruokia. En siis erityisesti pyri välttämään lihaa tai kalaa. Innostuttuani välimeren keittiöstä ja intialaisista ruoista olen huomannut, että ruokavalintani ovat kuin itsestään siirtyneet enemmän kasvispainotteisiksi. Hyvin laitettu kasvisruoka on aromikasta ja siihen jää koukkuun.


Sain idean kokeilla kreikkalaisen moussakan valmistamista ilman lihaa. Moussaka on jo klassisena versiona hyvin kasvispitoinen ruoka, jonka pääosissa ovat munakoiso ja peruna. Päätin korvata jauhelihan porkkanalla ja varsisellerillä, jotka toisivat makuun aromia ja syvyyttä. Näin syntyi ensi kertaa keittiössäni kasvis-moussaka!




Moussakan rakenne tulee olla kakkumainen, eli kun siitä leikkaa palan se pysyy koossa. Moussaka on myös siitä hyvä ruoka, että se vain paranee säilytettynä. Ensi-iltansa saanut kasvismoussaka maistui
täyteläiseltä ja aromikkaalta, eikä lihaa jäänyt kaipaamaan.

Neljän hengen annos valmistetaan korkealaidallisessa vuoassa ja siihen tarvitaan
2 isoa munakoisoa
2 keskikokoista perunaa
2 prk tomaattimurskaa
2 isoa porkkanaa
1-2 sellerinvartta
2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
2 tl rosmariinia
1 tl oreganoa
1 tl kanelia
suolaa
mustapippuria
maitoa
voita
vehnäjauhoa
2 dl raastettua parmesaania

Viipaloi munakoisot pituussuunnassa puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Laita munakoisoviipaleet leivinpaperille uunipellille, lisää päälle ripaus suolaa ja oliiviöljyä. Paahda uunissa 15-20 minuuttia.


Vihanneskastike

Laita pannulle 1 rkl oliiviöljyä ja lisää pieneksi silputtu sipuli, kuullota hetki ja lisää pieniksi pilkotut porkkanat, ohueksi viipaloitu varsiselleri ja ohueksi viipaloitu valkosipuli. Lisää tomaattimurska ja
mausta kastike kanelilla, oreganolla  ja rosmariinilla. Lisää suola ja pippuri. Kastike on valmis, kun porkkanat ovat pehmeitä ja kastike on paksuuntunut.




Bechamel kastike

Laita kattilaan 2 rkl voita ja anna sulaa. Lisää 2 rkl jauhoja ja sekoita. Lisää 0,5 l  lämmintä maitoa ja sekoita, lisää suolaa ja valkopippuria. Anna kastikkeen hautua kattilassa 8-10 minuuttia ja sekoita sitä usein, jottei kastike pala pohjaan. Kastikkeen tulee paksuuntua. Ota kastike liedeltä ja lisää hetken kuluttua siihen 1,5 dl parmesan-raastetta ja sekoita.

Leikkaa paahdetut munakoisoviipaleet puoliksi. Viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi. Voitele korkeareunainen vuoka oliiviöljyllä. Laita vuoan pohjalle yksi kerros perunaviipaleita ja lisää niiden päälle kastiketta. Lisää kerros munakoisoviipaleita ja niiden päälle kastiketta. Toista kunnes kaikki munakoisoviipaleet ovat vuoassa. Kaada päälle loput kastikkeesta. Kaada lopuksi päälle Bechamel kastike ja ripota loput parmesan-raasteesta. Paista 180-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia kunnes moussaka on päältä ruskistunut.

5 kommenttia:

  1. Jännä tuo bechamelin käyttö, enpä ole koskaan tullut ajatelleeksi! Itse käytän yleensä valutettua jogurttia (turkkilaista, tai 50-50 turkkilaista ja juoksevaa), johon sekoitettu kananmunaa.

    VastaaPoista
  2. Tuo jugurtin käyttö vaikuttaa mielenkiintoiselta! Kreikkalaiset laittavat moussakaan bechamel-kastiketta, jossa juustona on kefalotyri. Lähin vaihtoehto tälle on gruyere-juusto, mutta kun sitä ei ollut, niin käytin parmesania joka toimi ihan hyvin.

    VastaaPoista
  3. Bechamel kuulostaa kyllä maukkaammalta! Minun reseptini on eräältä kreikkalaiselta vaihto-oppilaalta - ehkä heidän perheessään noudatettiin kevennettyä linjaa (vaikka kyllä heidänkin reseptissään oli paremesaania yllin kyllin) ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moussaka on kreikkalaista perinneruokaa ja siihen varmaan löytyy erilaisia versioita mantereelta ja saarista. Esimerkiksi lihana käytetään lampaan jauhelihaa. Tuo sinun versiosi on kevyempi. :)

      Poista
  4. Viikonloppuna tuli kokatttua kasvismussakaa ja ihanalta maistui. Ja kumppaniltakin tuli kehuja, vaikka ei ookaan mikään vegeihminen! :)

    VastaaPoista