maanantai 21. helmikuuta 2022

Hanhenkaulat eli percebes, espanjalainen äyriäisherkku




Vaikka olen ajatellut tuntevani hyvin merenherkut, onnistuin löytämään uuden tuttavuuden, ja vieläpä suomalaisesta kaupasta. Hanhenkaulat ovat äyriäisiä, joita Euroopassa tavataan varsinkin Galician rannikolta Espanjan luoteisosasta. Hanhenkaulat eli espanjaksi percebes on paikallinen äyriäisherkku, josta joulusesongin aikana joutuu maksamaan jopa 300 euroa kilolta. Hintaan vaikuttaa herkullisen maun lisäksi myös se, että rantakiviin kiinnittyneiden äyriäisten pyytäminen kivikkoiselta rantalinjalta on hankalaa ja vaarallistakin.


Suosittelen ehdottomasti maistamaan tätä eksoottista herkkua, jonka valmistaminen on äärimmäisen yksinkertaista. Helsingissä hanhenkauloja löytyy ainakin Ruoholahden Citymarketin kalatiskiltä, eikä hinta ole erityisen korkea. Hanhenkaulojen maku on merellisen makeahko, ja asettuu hummerin ja simpukoiden välimaastoon.





Kahden - neljän hengen maisteluun tarvitset
1/2 kiloa hanhenkauloja
1 litra vettä
70 g merisuolaa
halutessasi muutama laakerinlehti mausteeksi, ei välttämätön
sitruunalohko tarjoilulautaselle

Huuhtele hanhenkaulat juoksevan veden alla. Lisää veteen suola (ja halutessasi laakerinlehdet), lämmitä kiehuvaksi. Lisää hanhenkaulat, anna kiehua minuutin ajan, siirrä kattila syrjään liedeltä ja anna äyriäisten olla kuumassa vedessä vielä minuutin ajan ja kaada sitten vesi pois. Tarjoa hanhenkaulat välittömästi sitruunalohkojen kanssa. 

Hanhenkaulujen syöminen tapahtuu käsin: kun kierrät hanhenkaulaa pitäen sen päästä, päälliosa irtoaa ja paljastaa pehmeän sisuksen joka syödään. Halutessasi purista päälle sitruunamehua.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti