torstai 27. tammikuuta 2022

Härkää, pikkelöityä pippuria ja hasselbackan perunaa

 

Nautin hiljattain ravintolassa ruoan mausteena pikkelöityjä pippureita ja ihastuin. Pikkelöinti pehmentää mustapippurin makua niin, että niitä voi tarjota kokonaisina vaikkapa lihan päällä, jossa ne ihanan maun lisäksi tuovat mukavaa purutuntumaa. Päätin kokeilla niitä Wagyu-härän ulkofileen kanssa, ja yhdistelmä toimi hienosti. Lisäkkeenä tarjosin hasselbackan perunaa ja rapeaksi ruskistettua purjoa.


Pikkelöity pippuri kahteen annokseen

kourallinen mustapippureita
1/2 dl balsamico-punaviinietikkaa
2 rkl sokeria
1 rkl suolaa
2 rkl oliiviöljyä

Sekoita astiassa punaviinietikka, sokeri ja suola. Laita mustapippurit seokseen pikkelöitymään mielellään yön yli, mutta omassa kokeilussani jo 2 tunnin pikkelöinti tuotti toivotun tuloksen. Ota pippurit seoksesta ja upota ne hetkeksi oliiviöljyyn, jolloin pippurien maku sopivasti pehmenee.




Wagyu-härän ulkofile kahdelle

300 g wagyu-härän ulkofile
suolaa
mikroyrttejä annoksen koristeluun (käytin tällä kerralla voissa ruskistettuja purjosuikaleita)

Ota härän ulkofile huoneenlämpöön puoli tuntia ennen valmistusta. Erottele lihasta ylimääräinen rasva ja laita se talteen. Laita kylmälle pannulle erottelemasi rasvat ja säädä lämpö keskilämmölle. Tarkoituksena on käyttää sulanutta rasvaa lihan paistamisessa öljyn ja voin sijasta. Kun rasvaa on riittävästi sulanut, lisää pihvi pannulle ja paista sitä kummaltakin puolelta 2-3 minuutin ajan niin että saat medium-kypsän pihvin. Mausta suolalla ja anna pihvin vetäytyä folion sisällä 10 minuutin ajan ennen kuin leikkaat sen poikkisyyhyn viipaleiksi.

Annostele liha lautasille ja lisää päälle pikkelöidyt mustapippurit oliiviöljyineen.

Hasselbackan perunat

4 perunaa
30 g voita huoneenlämpöisenä
1 valkosipulinkynsi murskattuna
ripaus suolaa
2 rkl korppujauhoja
sulaa voita paistamisen aikana lisättäväksi

Pese perunat ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi siten, etteivät viillot mene pohjaan asti ja peruna säilyy yhtenäisenä. Sekoita huoneenlämpöinen voi ja valkosipulimurska. Levitä seos tasaisesti perunoiden päälle, lisää päälle suola ja korppujauhot. Paista 175-asteisessa uunissa leikatut puolet ylöspäin noin 40 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsän pehmeitä ja päältä kauniin kullanruskeita. Lisää perunoiden päälle kypsymisen aikana sulaa voita.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti