torstai 12. tammikuuta 2017

Gratinoitua kukkakaalia, pikkusipuleita ja porkkanoita



Rakastan kasvisruokia, ja haluan tehdä ne aidoista kasviksista enkä härkiksen tai nyhtökauran kaltaisista puolivalmisteista, joihin liittyy teollinen prosessointi. Syy on yksinkertainen: näin voin nauttia kasvisten herkullisesta mausta ja tiedän mitä syön. Kukkakaalista, pikkusipuleista ja porkkanoista syntyy ihanan maukas ja täyteläinen ruoka, joka valmistuu kätevästi puolessa tunnissa. Halutessasi voit yksinkertaistaa ohjetta jättämällä porkkanat tai sipulit pois.


Kahteen annokseen tarvitaan
1 pienehkö kukkakaali
8 pikkusipulia
0,5 dl kermaa
ripaus suolaa
1 dl parmesaania raastettuna
tuoretta timjamia hienonnettuna
oliiviöljyä

Lisäksi:
8 miniporkkanaa
appelsiininkuorta
rakuunaa
loraus oliiviöljyä

Edit: Koska miniporkkanoista ja pikkusipuleista on tullut kysymyksiä blogissa ja Facebookin puolella niin lisäsin tähän alle niiden kuvat:

pikkusipulit

Pikkusipulit ovat pieniä keltasipuleita. Ne ovat tavallista keltasipulia hieman makeampia ja vähemmän hapokkaita. Näitä saa monista kaupoista.

miniporkkanat

Miniporkkanoiden pituus ilman naattia on 10 senttiä. Niissä on makea ja tiivis maku. Hieno juttu on se että ne kypsyvät nopeasti kokonaisina. Nämä on ostettu Stockan herkusta ja tulevat Etelä-Afrikasta. Olisi hienoa jos näitä minikasviksia alettaisiin kasvattaa myös Suomessa.





Pieni kukkakaali kukinnoiksi ja höyrytä niitä 4 minuuttia. Keitä sipuleita 3 minuuttia, jäähdytä ja kuori.

Laita kukkakaalipalat ja sipulit oliiviöljyllä voideltuun vuokaan, lisää timjami, suola, kerma ja parmesan-raaste. Kypsennä 180-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Keitä tällä välin pikkuporkkanoita appelsiinikuoren ja rakuunan kanssa niukassa vedessä, johon on lisätty loraus oliiviöljyä 5 minuuttia niin että ne jäävät hieman napakoiksi.

Kokoa annos yhdistämällä kukkakaalit, sipulit ja porkkanat annoslautasille.



15 kommenttia:

  1. Pikkusipulit ovat pieniä keltasipuleita. Lisäsin blogitekstiin kuvan niistä ja miniporkkanoista ainesluettelon alle.

    VastaaPoista
  2. Miksi sipuleita keitetään ja kuorineen? Eikö pehmene, jos laittaa raakoina uuniin?

    VastaaPoista
  3. Kun pieniä sipuleita keittää hetken niin kuori lähtee helposti pois ja sipulit pysyvät ehjänä. Keittäminen tehdään siis kuoren poistamiseksi.

    VastaaPoista
  4. Entäs, jos haluaa ruokaan myös jonkun hyvän kasviperäisen proteiininlähteen? Jos nyhtökaura ja härkis ovat huonoja vaihtoehtoja, niin mitä suosittelisit tämän kanssa?

    VastaaPoista
  5. Tähän ruokaan sopisivat hienosti belugalinssit. Niissä on proteiinia 26 % eli enemmän kuin useissa lihoissa. Ne on on helppo valmistaa: huuhtominen ja keittäminen riittää, ei tarvitse liottaa. Myös muut linssit sopivat. Paahdetut mantelilastut sopisivat tähän ruokaan hienosti. Katso myös tämä ohje jossa belugalinssejä on käytetty: http://blondkitchen.blogspot.fi/2017/01/kasvis-nuudeli-belugalinssikulho.html

    VastaaPoista
  6. Juu, varmaanhan tuohon härkikseen ja nyhtökauraan liittyy prosessointiongelmia mutta porkkanat Etelä-Afrikasta...Sanoit,että kun teet tätä ruokaa,tiedät mitä syöt...Ihanko varmasti tiedät mitä syöt, kun syöt etelä-afrikkalaisia pikkuporkkanoita...Mä en olis ihan niin varma...mutta reseptiä täytyy kokeilla kotimaisten kukkakaalien aikaan ja käyttää suomalaista porkkanaa ohennettuna...

    VastaaPoista
  7. Aion kokeilla. Kiitos :)

    VastaaPoista
  8. Kiitos hyvästä kommentistasi Sari! Nappasin tuosta muutaman tuotteen kaapista ja katsoin mistä ne tulevat: tomaattimurskaa Italiasta, appelsiineja Espanjasta, linssejä Turkista, hunajaa Tanskasta, suippopaprikoita Espanjasta, unikonsiemeniä Tsekistä, kukkakaali ulkomailta, rucolaa Italiasta, pikkusipuleita Ranskasta, parsaa Espanjasta, kookosmaitoa Thaimaasta, avokadoa ulkomailta, oliiviöljyä Italiasta, punajuuria Espanjasta, vadelmia Portugalista. Suomesta kermaa, smetanaa, haaparouskuja, koivusokeria, tuoreyrttejä, salaattia ja lapinjuustoa. Ei tule usein ajateltua kuinka riippuvaisia olemme ulkomailta tuoduista ruoka-aineista. Mutta tähän ruokaan voi tosiaan mainiosti käyttää suomalaisia porkkanoita kunhan ne paloittelee pienemmiksi! :)

    VastaaPoista
  9. En usein kommentoi mutta nyt on pakko. Tein tätä eilen ja oli kyllä tosi ihanaa! 😋😋😋😋😋😋 Tää tulee vakkariresepteihin!

    VastaaPoista
  10. Olen siirtymässä pikku hiljaa enemmän kasvisruokaan, kiitos ohjeesta...tätä aion kokeilla 💜

    VastaaPoista
  11. Tää on just sellasta kasvisruokaa josta ite tykkään, kiitos ohjeesta! :)

    VastaaPoista