perjantai 2. tammikuuta 2015

Kuha valkoviinissä haudutettuna



Olen kehitellyt haudutetulle kalalle sopivaa kastiketta. Tähän versioon olen jo hyvin tyytyväinen: kastikkeen pohja muodostuu kalaliemestä ja valkoviinistä, johon shalottisipuli tuo hyvän hapokkuuden, varsiselleri syvyyttä ja sahrami hienostuneen aromin ja värin. Sahramin voi korvata kurkumalla.


Kuhafileet


2 kuhafilettä
2 rkl shalottisipulia hienonnettuna
suolaa
valkopippuria
voita vuoan voiteluun
1 rkl voita pieninä nokareina
1 dl kuivaa valkoviiniä
1/2 - 1 dl vettä

Jos haluat ruodottoman kuhafileen, leikkaa fileen pääpuolen keskeltä v:n muotoinen pala pois, jolloin saat ruotoisen osan pois. Kun katsot ylläolevaa kuvaa, näet valmiin fileen josta ruodot on poistettu.

Voitele uunivuoka voilla ja sirottele pohjalle puolet sipulista. Aseta kalan seläkkeet vuokaan ja mausta ne kevyesti suolalla ja valkopippurilla. Ripottele loppu sipuli kalanfileiden päälle ja lisää päälle voinokareet. Kaada päälle valkoviini ja vesi niin että kalat peittyvät vain osittain. Laita vuoan päälle leininpaperi ja paista 175-asteisessa uunissa 8 - 10 minuuttia.

Kalakastike haudutetulle kalalle


suuri nokare voita
1 sipuli hienonnettuna
2 varsisellerin vartta viipaloituna
1 dl kalalientä (tai 1 rkl kalafondia, johon lisäät vettä niin että saat tuloksena 1 dl lientä)
1 dl kuivaa valkoviiniä
1/2 - 1 dl kermaa
valkopippuria
sahramia (tai kurkumaa)
suolaa

Laita voi kattilaan ja freesaa sipuli ja varsiselleri. Lisää kalaliemi ja valkoviini ja anna kiehua miedolla lämmöllä 15 - 20 minuuttia. Siivilöi liemi toiseen kattilaan. Lisää joukkoon kerma ja mausta valkopippurilla ja hyppysellä sahramia ja anna kuumentua.

Siirrä kalanseläkkeet annoslautasille. Kaada kaloista vuokaan tullut neste kastikkeen joukkoon ja keitä kastiketta hieman kasaan niin että saat siihen sopivan sakeuden. Mausta ripauksella suolaa. Tarjoa kala kastikkeen ja perunoiden kanssa.




Kalan kanssa tarjoamani perunat on valmistettu kanarialaiseen tyyliin runsaassa suolassa keittämällä. Ihastuin niihin joulumatkalla ja valmistusohje on luvassa lähiaikana. Tässä Teneriffalainen esikuva!

3 kommenttia:

  1. Nuo perunat ovat herkkua! Odotan reseptiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä tuo kanarialaisten perunoiden ohje nyt on: http://blondkitchen.blogspot.fi/2015/01/kanarialaiset-perunat.html
      Nyt kokeilemaan! Muista että perunoiden tulee olla pieniä.
      Ihanaa viikonloppua!

      Poista
  2. Kiva kun kommentoit, Laura! :) Resepti on tulossa alkavalla viikolla.

    VastaaPoista