Kultaotsa-ahven on arvostettu kala, jonka liha on valkoista ja mureaa, maku täyteläinen ja sopivan suolainen. Kultaotsa-ahventa saa kalatiskeiltä, itse olen ostanut sitä cittarista. Pyydä ostovaiheessa kauppiasta suomustamaan kala ja poistamaan sisälmykset. Kala sopii valmistettavaksi pannussa, grillissä ja uunissa. Tällä kertaa laitoin kalat lisäkkeiden kanssa uuniin suloisen mausteisen salsa verde -kastikkeen kanssa. Tulipas herkullista!
Kahden ruokailijan annokseen tarvitaan
2 kultaotsa-ahventa suomustettuna ja sisälmykset poistettuna
2 valkosipulinkynttä ohuiksi siivuiksi leikattuna kalan viiltoihin
1/2 sitruunaa lohkoina kalojen sisälle
1/2 sitruunaa puolikkaina siivuina kalojen viiltoihin, paista niitä pannulla öljyssä hetki ja anna jäähtyä
4 laakerinlehteä
suolaa
pippuria
Lisäkkeet
4-5 perunaa kuorittuina ohuina siivuina
1 makea sipuli julienne -siivuina
öljyä perunoiden ja sipulin paistamiseen
suolaa
mustapippuria
10 kirsikkatomaattia
14 mustaa kivetöntä oliivia
Lisäksi tarvitset salsa verde -ainekset, jotka näet alta.
Salsa verde
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
4 rkl minttua hienonnettuna
4 rkl kevätsipulinvartta hienonnettuna
2 rkl kapriksia hienonnettuna
1/2 sitruunan kuoriraaste
2 rkl kapriksia hienonnettuna
1/2 sitruunan kuoriraaste
1/2 sitruunan mehu
1 dl oliiviöljyä
suolaa
suolaa
mustapippuria
Valmista salsa verde sekoittamalla astiassa ainekset tasaiseksi.
Valmistele kalat: Huuhtele kalat kylmällä vedellä ja kuivaa talouspaperilla. Poista sivuevät. Tee terävällä veitsellä kolme viiltoa kalan molempiin kylkiin maustamista varten. Hiero suolaa ja mustapippuria kalan ulkopintaan, sisälle sekä viiltoihin. Työnnä kalan viiltoihin valkosipulin siivut ja sitruunan siivut. Laita kalan sisälle sitruunan siivut ja laakerinlehdet. Laita kalat jääkaappiin odottamaan.
Valmistele lisäkkeet: Paista sipulinsiivuja pannulla öljyssä keskilämmöllä 5 minuuttia, älä ruskista. Paista perunasiivuja pannulla öljyssä keskilämmöllä 10 minuttia, älä ruskista. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Ota riittävän suuri uunivuoka ja laita pieni määrä öljyä pohjalle. Levitä alimmaksi peruna- ja sipulisiivut, niiden päälle kalat ja lopuksi kirsikkatomaatit ja oliivit. Paista 200-asteisessa uunissa aluksi 10 minuuttia.
Ota vuoka uunista. Lisää kalojen päälle salsa verde ja paista vielä toiset 10 minuuttia. Jos uunissasi on grillivastus, voit halutessasi laittaa sen päälle loppuvaiheessa niin saat kaloihin grillatun pinnan.
Kalan kypsyyttä voit testata vetämällä selkäevää. Jos se irtoaa helposti, kala on sopivan kypsää. Kokoa annos tarjoilulautasille. On hyvä lisätä katteeseen apulautaset, joihin ruokailijat voivat siirtää ruodot. Saat ruodot pois helpoimmin, kun raotat fileitä selkäpuolelta, ja irrotat ensin yläpuolen selkäfilee ja sen jälkeen vatsapuoleisen osan. Tämän jälkeen voit nostaa pois koko selkärangan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti