keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Poron sisäfile, uunijuureksia ja karpalo-punaviinikastike



Iltojen kylmetessä tekee mieli ruokaa, jonka täyteläiset maut lämmittävät. Olen löytänyt uudestaan suomalaisen poronlihan, joka yhdessä ihanien juurestemme kanssa on match made in heaven. Rosmariini tuo poroon hienoa metsäistä makua. Tämän aterian kruunaa ihanan täyteläinen karpalo-punaviinikastike, jonka tasapainoitettu happpamenmakea maku sopii täydellisesti sekä poronlihalle että uunijuureksille. Punajuuri, porkkana ja lanttu aateloidaan balsamicolla, joka korostaa juuresten makeutta. Muistathan että poron sisäfile kypsyy nopeasti, tarkemmat vinkit löydät alta.


Kastikkeen valmistus kannattaa aloittaa, kun juurekset ovat ehtineet kypsyä uunissa tunnin. Valmistus on helppoa, sillä kastike saostuu kypsyessään pikku hiljaa. Itse pidän kastikkeesta aika paksuna, jolloin se on helppo annostella fileen päälle.

Karpalo-punaviinikastike 4 ruokailijalle:
3 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl punaviiniä
2 rk riistafondia, myös häränlihafondi käy
1 dl vettä
1 rosmariinin oksa
2 rkl karpalohyytelöä
1/2 tl sokeria
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa

Lisää voi pannulle ja kypsennä siinä vehnäjauhoja keskilämmöllä kunnes seos saa väriä. Lisää punaviini, fondi, vesi ja rosmariinin oksa. Anna kiehua kasaan keskilämmöllä kunnes kastike saostuu.  Pidän itse kastikkeesta silloin, kun se on paksuudeltaan sulatetun suklaan kaltaista. Poista rosmariinioksa, sekoita kastikkeeseen karpalohyytelö, mausta sokerilla, mustapippurilla ja suolalla. Tarkista maku.





Uunijuurekset:
punajuuria
porkkanoita
lanttua
voita vuoan voiteluun
mustapippuria
suolaa
oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia
tuoretta timjamia
punaista balsamicoa

Kuori ja pilko juurekset ja laita ne voideltuun uunivuokaan. Mausta rouhitulla mustapippurilla ja suolalla. Kypsennä 200-asteisessa uunissa tunnin ajan. Nosta vuoka uunista, pirskottele päälle oliiviöljyä ja punaista balsamicoa, lisää hienonnettu rosmariini ja timjamia ja sekoita juurekset huolellisesti. Anna kypsyä vielä puoli tuntia kunnes juurekset ovat pehmeitä ja saaneet hieman väriä.

Paahdetun kukkakaalin ohje löytyy täältä.





Poron sisäfileen valmistuksessa tulee muistaa, että se kypsyy hyvin nopeasti. Jos poroa kypsentää liikaa, sen maku muuttuu maksamaiseksi. Suositeltava kypsyys on medium, jolloin liha on pinnalta kauniin ruskistunut mutta sisältä mehevän punertava.

Poron sisäfilee:
4 poron sisäfilettä, yhteensä noin 500 g
4 rkl voita
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa
1 rosmariinin oksa

Ota poron sisäfileet huoneen lämpöön viimeistään tunti ennen ruoan valmistusta. Poista kalvot, mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää pannulle voi ja rosmariinioksa ja kypsytä fileitä kuumalla pannulla 2 minuuttia ensimmäiseltä puolelta ja 1,5 minuuttia toiselta puolelta. Kääri fileet folioon ja laita 150 asteiseen uuniin 4 minuutiksi. Ota uunista ja anna vetäytyä foliossa sen ajan kun laitat lisäkkeet lautasille.

Kokoa annos: leikkaa poron sisäfileet parin sentin paloiksi ja tarjoa uunijuuresten sekä paahdetun kukkakaalin kanssa. Lisää kastike poronfileen päälle.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti