keskiviikko 16. lokakuuta 2019

Michelin lohta suolaheinäkastikkeessa


Haluatko valmistaa kotona Michelin-tähdin palkitun ravintolan nimikkoannoksen? Tämä herkullinen ohje on kotoisin kolmella tähdellä palkitusta ranskalaisesta La Maison Troisgros -ravintolasta. Resepti nostaa lohifileen gourmet-tasolle: pintapaahdettu premium-lohifile saa seurakseen suolaheinällä ja valkoviinillä maustetun kermakastikkeen. Ollakseen Michelin-tason ruoka, annos valmistuu yllättävän nopeasti ja vähistä raaka-aineista. Olemme tehneet tätä kotona useamman kerran ja ihastuneet!


Kahteen annokseen tarvitaan
200 g ruodotonta lohta fileen keskiosasta, palan paksuus noin 2 cm. Palan tulee olla mahdollisimman tasapaksuinen jotta se kypsyy tasaisesti
suolaa

Suolaheinäkastike:
1 rkl voita
2 rkl shalottisipulia hienonnettuna
1/2 dl kuivaa valkoviiniä, esimerkiksi Sancerre
1 rkl sitruunamehua
1 rkl kanafondia
0,5 dl vettä
1,2 dl kermaa
2 kourallista viinisuolaheinää, varret poistettuna
suolaa
valkopippuria















Leikkaa lohifileestä mahdollisimman tasapaksu kahden sentin paksuinen pala, josta nahka on poistettu. Voit painella lohifilettä veitsen lappeella jotta saat siitä mahdollisimman tasapaksun. Suolaa kala kauttaaltaan ja anna maustua jääkaapissa sen aikaa kun teet muut valmistelut.




Lisää kattilaan voi ja kuullota siinä shalottisipuli. Lisää valkoviini ja anna kiehua hiljalleen matalalla lämmöllä viitisen minuuttia. Siivilöi kastike. Lisää sitruunamehu, kanafondi, vesi ja kerma. Anna kiehua matalalla lämmöllä 15 minuuttia kunnes kastike sakenee. Lisää suola ja valkopippuri, tarkista maku.





Nyt seuraa valmistuksen tärkein vaihe, jossa ajoitus on erittäin tärkeä:

Kastike: Lisää kastikkeeseen suolaheinä, nostele nestettä niin että suolaheinä peittyy kauttaaltaan.  Anna kiehahtaa 20 sekuntia. Kastikkeen tulee tarjota kuumana, jotta lohi jatkaa hieman kypsymistä vielä lautasella.

Lohi: Anna teflonpannun lämmetä kuumaksi. Pyyhi lohi talouspaperilla kuivaksi ja leikkaa kahdeksi annospalaksi. Paista lohipaloja kuivalla pannulla kummaltakin puolelta 20 sekuntia. Lohen tulee jäädä sisältä hieman punertavaksi.

Kokoa annos lämmitetyille lautasille: ensin höyryävän kuuma suolaheinäkastike ja sen päälle lohifile. Paras ruokailuväline on lusikka, jolla pääsee nauttimaan lohesta ja kastikkeesta samanaikaisesti!








4 kommenttia:

  1. Oi nam! Tätä pitää kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kannattaa ehdottomasti kokeilla. Näin Anthony Bourdainin ohjelman jossa hän vieraili tuossa ravintolassa, ja innostuin siitä valmistamaan tuota lohta itse. Toimii! :)

      Poista
  2. Kokeilin eilen ja toimi hienosti! Tuun tekee tätä uudestaankin

    VastaaPoista