lauantai 5. lokakuuta 2019

Merisiilispaghetti



Ensimmäinen kosketukseni merisiileihin tapahtui Samoksella. Paikallinen kalastaja antoi minun maistaa juuri pyytämiään merisiilejä suoraan veneestä. Merisiilin mätiä suuhun ja Ouzoa perään - ihanalta maistui! Teneriffalla tutustuimme herkulliseen merisiilispaghettiin, jonka inspiroimana tämä ohje on laadittu. Tuore merisiili on Suomessa harvinainen herkku, mutta onnistuin löytämään sitä Mankkaan K-Supermarketista. Tiedän, että merisiili on monille aika pelottavan näköinen raaka-aine. Kun ennakkoluuloista pääsee eroon ei sen käsittely ole erityisen haastavaa ja herkullinen tulos palkitsee!


Kahdelle ruokailijalle tarvitaan
160 g spaghettia
6 - 8 merisiiliä
oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
reilu loraus kuivaa valkoviiniä
mustapippuria myllystä
suolaa
2 rkl persiljaa hienonnettuna




Merisiileistä syödään ainoastaan niiden mäti. Avaa merisiili keittiöveitsellä alapuolelta (kuvassa vasemmalla) ja leikkaa pyöreä aukko kuoreen. Sisältä poistetaan neste sekä musta aines ja otetaan talteen punertava mäti. Siirrä mäti suolalla maustettuun oliiviöljyyn odottamaan käyttöä. Hakemalla "opening sea urchin" löydät videoita joista näet tarkemmin kuinka homma hoituu. Merisiilin käsittely saattaa vaikuttaa aluksi pelottavalta, mutta teknisesti se ei ole vaikeaa.




Laita spaghetti kiehumaan ja valmista sillä välin kastike. Laita pannulle 4 rkl oliiviöljyä ja kuullota siinä hienonnettu valkosipuli. Kun valkosipuli on pehmennyt, lisää merisiilien mäti ja loraus valkoviiniä ja anna kypsyä muutama minuutti niin että kastike kehittyy. Osa mädistä on kiva säästää suurempana palana pasta-annoksen päälle. Tarkista maku ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Valuta spaghetti ja lisää se pannulle. Nostele spaghettia niin että se imee kauttaaltaan kastikkeen. Tarjoile ja ripottele päälle silputtu persilja.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti