Hamachi eli keltapyrstöpiikkimakrilli on hieman tonnikalaa muistuttava kala, joka hienostuneen makunsa ansiosta sopii hyvin nautittavaksi raakana, vaikkapa sushina tai sashimina. Olen ilokseni huomannut, että kalaa saa tuoreena kalatiskeiltä. Valmistin hamachista tällä kertaa crudoa, jossa ohueksi siivutettu raaka kala tarjotaan kastikkeessa, johon tyypillisesti laitetaan soijakastiketta ja sitruunamehua. Crudon kastikkeeseen kannattaa myös lisätä joku makeahko komponentti, itse käytin tällä kertaa porkkanoiden kypsennyslientä, jota olin keittänyt kasaan. Ravintoloissa olen maistellut esimerkiksi raparperilla, greipillä ja passionhedelmällä maustettuja crudoja.
200 g hamachia, josta nahka ja reunojen vaaleamman osat on poistettu
suolaa
mustapippuria
Crudon liemi:
3 rkl soijakastiketta, käytin tällä kertaa Ponzy Yuzu-kastiketta
1 rkl sitruunamehua
noin 1,5 dl porkkanoiden keitinlientä, jota on keitetty kasaan siten että se maistuu makealta ja on väriltään oranssista (makeaksi komponentiksi voit kokeilla erilaisia hedelmistä, marjoista tai vihanneksista tehtyjä mehuja)
suolaa
Valmiiseen annokseen lisättävät:
4 kurkusta leikattua hyvin ohutta siivua, jotka on annettu pikkelöityä puolisen tuntia valkoviinietikassa, johon on lisätty hieman hienoa sokeria
valkoisia sesaminsiemeniä annoksen päälle
Leikkaa puhdistetusta hamachista ohuita siivuja poikkisuuntaan, ja asettele ne syvän lautasen pohjalle. Voit painella kalapaloja litteäksi vaikkapa voipaperin läpi. Mausta kalasiivut sormisuolalla ja pippurilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti