sunnuntai 30. lokakuuta 2022

Sea bass uunissa italialaisittain




Sea bass eli meribassi on yksi suosikkikaloistani, jota saa tuoreena hyvin varustelluista ruokakaupoista. Kiinteälihainen sea bass on maultaan hienostunut. Valmistin kalan kokonaisena ja täytin sen salsalla, jossa on tuoreita yrttejä, sipulia ja tomaatteja. Täytteen salsa sopii hienosti myös ruoan lisäkkeeksi.


Näitä tarvitaan kahden ruokailijan annokseen:
2 noin 400 gramman meriahventa suomustettuna ja sisälmykset poistettuna
suolaa
1 valkosipulinkynsi pieniksi kiiloiksi leikattuna lisättäväksi kalan sivuun tehtyihin viiltoihin
1 sitruuna kuorittuna siivuina
4 sitruunaruohon vartta kalan ulkopuolelle sidottavaksi
oliiviöljyä
lankaa sitomiseen
öljyä vuoan voiteluun





Salsa, jota tulee kalan täytteeksi sekä ruoan lisäkkeeksi:

Täyte:
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 sipuli hienonnettuna
12 kirsikkatomaattia siivuina
1 dl persiljaa hienonnettuna
1 dl basilikaa hienonnettuna
1 dl sitruunamelissaa hienonnettuna
1 rkl fenkolinsiemeniä pannulla paahdettuna ja morttelissa hienonnettuna
chiliä hienonnettuna ja siemenet poistettuna
suolaa
3 rkl valkoviinietikkaa
4 rkl oliiviöljyä

Valmista täyte sekoittamalla ainekset kulhossa, tarkista maku. Salsan tulee olla sopivan kosteaa. Kun täytät kalat, tarvitset niihin valmistamastasi salsasta noin puolet, loput tulee lisäkkeeksi seuraavasti:

Valmista ruoan lisäke lisäämällä täytteeseen seuraavat ainekset:
2 rkl suolakurkkuja hienonnettuna
1 rkl kapriksia vedessä huuhdeltuna ja kuivattuna
1 tl Dijon-sinappia

Sekoita ainekset ja jätä odottamaan annosten kokoamista.




Valmistele kalat grillausta varten: Huuhtele ne kylmällä vedellä ja kuivaa talouspaperilla. Tee terävällä veitsellä kolme viiltoa kylkiin maustamista varten. Hiero suolaa kalan ulkopintaan ja viiltoihin. Työnnä valkosipulin siivuja viiltoihin. Täytä kalat sitruunan siivuilla sekä valmistamallasi salsalla.

Sido kalan vatsa langalla siten, että molemmille puolille tulee sitruunaruohon varret kuvan mukaisesti. Pirskottele oliiviöljyä molemmille puolille ja anna maustua jääkaapissa mielellään tunnin pari.





Laita kalat öljyttyyn uunivuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa 7 minuuttia, käännä kalat, pirskottele päälle oliiviöljyä ja jatka paistamista vielä 7 minuttia. Tarjoa kala salsan ja uuniperunoiden kanssa.

Vinkki: Voit käyttää uunisi grillivastusta, jolloin saat kalaasi kauniin grillatun pinnan.




2 kommenttia:

  1. Hei ja hyvää itsenäisyyspäivää! Valmistin tänään meribassia italialaisittain. Ohje oli jo etukäteen mielenkiintoinen ja oli siksi ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juttu. Sain viimetingassa (eilen) Helsingin Tukkutorin kala Oy:ltä 1,4 kg painavan meribassin, joka on heidän valikoimissaan ¨superluokkaa¨. Turkkilaiset ja kreikkalaiset pienemmät, puolen kilon molemmin puolin painavia kaloja he eivät enää ota valikoimiinsa heikomman laadun ja maun vuoksi. Kala oli 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia per puoli ja laitoin grillivastuksen vasta kääntämisen jälkeen. Olisi toki voinut olla molemmin puolinkin, mutta eka kerta on eka kerta, joten lopputulos oli ihan hyvä. Se mikä ohjeessa oli fantastista oli, että yllättävän ¨monimakuinen¨ (sitruuna, -ruoho, yrtit, tomaatit, sipuli ja valkosipulit eivät millään lailla peittäneet kalan ominaismakua, vaan päinvastoin toivat sen upeasti esille mairitellen toinen toisiaan. Käytin kesällä italialaista pikkutilalta ostettua oliiviöljyä, joka sekin sai hienon tilan makujen kokonaisuudelle. Jösses! Kiitos ohjeesta. Kanssaruokailijani olivat myös aivan höttösissään! Franciacortan Barboglion De Gaioncelli brut -killerikuohari oli arvoisessaan seurassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ihana kuulla ❤️ Meribassi on hieno kala, ja ihana että maistui sinulle ja ystävillesi. Olen samaa mieltä kanssasi tuosta makujen moninaisuudesta, rakastan.

      Poista