lauantai 5. marraskuuta 2022

Ylikypsää poroa ja perunamuhennosta


Sain poronpaistin tuliaiseksi Lapista ja tein tällä kertaa ylikypsää poroa. Aikaa "pulled poron" kypsyttämiseen uunissa kannattaa varata reilusti. Ylikypsä poro revitään haarukalla hienoksi pulled porkin tapaan ja tarjotaan perunamuhennoksen kanssa. Kypsytettävä liha kannattaa maustaa rohkeasti.


Kahdelle - kolmelle ruokailijalle tarvitaan:
400 g poroa
12 pienehköä sipuli kuorittuna
kourallinen maustekurkkuja siivuina

Haudutusliemi:
2 dl täyteläistä punaviiniä
20 katajanmarjaa
6 laakerinlehteä
1 kpl valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl hot chili sauce
2 rkl siirappia
2 rkl ketsuppia
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl tummaa misotahnaa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa

Sekoita haudutusliemen ainekset. Poista lihasta mahdolliset kalvot ja laita se uunivuokaan liemen kanssa. Paistin tulee peittyä nesteeseen - voit tarvittaessa lisätä vettä. Peitä vuoka foliolla ja kypsytä 150-asteisessä uunissa 2 tuntia. Poista folio, käännä paisti, valele liemellä. lisää pataan sipulit ja jatka kypsyttämistä ilman foliota tunnin ajan valellen lihaa liemelle aika ajoin. Kokeile kypsyys haarukalla: lihan tulee olla niin pehmeää että se hajoaa helposti. Tarkka kypsymisaika riippuu paistin koosta. 

Ota kypsä paisti uunista ja anna sen vetäytyä 10 minuuttia. Poista sipulit padasta, revi liha kahdella haarukalla uunivuoassa, sekoita se loppuun liemeen ja tarjoa perunamuhennoksen, sipuleiden ja maustekurkun kanssa.





Luin jostain Kape Aihisen "oikean perunmuhennoksen" ohjeen, jonka pointti oli se, että perunat tulee höyryttää eikä keittää. Tein tällä kertaa niin, mutta täytyy sanoa etten huomannut mitään dramaattista eroa. Enemmän makuun vaikuttaa muhennokseen laitettavan voin määrä, jota itse laitan mieluummin liikaa kuin liian vähän!

Perunamuhennos
400 g perunaa kuorittuna ja lohkottuna
100 g pehmeää voita
1 - 1,5 dl täysmaitoa
suolaa

Ota voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin ja kuutioi se. Höyrytä perunoita höyrytyskattilassa 30 – 40 minuuttia. Lämmitä maito. Soseuta kypsät perunat kattilassa, lisää pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi. Lisää lämmintä maitoa vähitellen sekoittaen kunnes saat muhennokseen sopivan paksuuden. Mausta suolalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti