keskiviikko 16. marraskuuta 2022

Toscanalainen simpukkakeitto


Toscana on monien herkullisten seafood-ruokien koti, ja myös tämän simpukkakeiton juuret löytyvät sieltä. Simpukoista saa uskomattoman herkullisen liemen, jota keitossa säestävät valkoviini, makeat tomaatit, sipulit ja mausteet. Keitto kannattaa tarjota lämpimän valkosipulilla sulostetun patongin kanssa.


Neljälle ruokailijalle tarvitaan
pussillinen vongole-simpukoita
merisuolaa simpukoiden liottamiseen
2 rkl oliiviöljyä
1 shalottisipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl vettä
200 g kuorittuja makeita tomaatteja paloiteltuna (käytin purkitettuja San Marzano -tomaatteja, mutta laadukkaat kirsikka- tai luumutomaatit sopivat yhtä hyvin) 
2 rkl voita
kourallinen lehtipersiljaa hienonnettuna
maldon-suolaa maustamiseen
mustapippuria myllystä
ripaus Cayenne-pippuria
lisäksi lämmintä patonkia, jonka halkaistun pinnan olet sivellyt valkosipulilla 




Huuhdo simpukat kylmällä vedellä, poista avautuneet ja puhdista kuoret. Laita simpukat kattilaan kylmään reilusti merisuolalla maustettuun veteen, sekoita ja anna seisoa tunnin ajan. Huuhtele simpukat altaassa valuvan veden alla. Näin simpukoista on poistunut niissä mahdollisesti ollut hiekka. Huomasin oman kattilani pohjalla pienen määrän hiekkaa, joka oli tullut simpukoiden sisältä.




Valitse suuri kannellinen paistinpannu, jonne simpukat ja muut ainekset mahtuvat. Laita oliiviöljy pannulle ja anna lämmetä. Lisää shalottisipuli ja kuullota keskilämmöllä. Lisää valkosipuli ja anna kypsyä minuutti. Nosta lämpöä, lisää valkoviini ja anna kiehua minuutti. Lisää simpukat, sulje kannella ja heiluttele pannua niin että simpukat saavat osansa nesteestä. Kypsytä suljetun kannen nelisen minuuttia kunnes simpukat ovat auenneet. Siirrä kattila pois liedeltä.

Poimi simpukat kattilasta. Poista sulkeutuneet simpukat. Erottele simpukan lihat erilliseen astiaan odottamaan ja heitä kuoret pois, mutta säästä muutama simpukka kuorineen lautaselle tulevaksi koristeeksi.

  


Siirrä paistinpannu paistoliemineen liedelle. Lisää tomaatit ja vesi. Anna kypsyä hiljalleen poristen 10 minuuttia. Lisää simpukat ja voi ja anna lämmetä kiehumispisteeseen. Tarkista maku - koska simpukoissa on vaihteleva määrä suolaa, kannattaa suola lisätä vasta loppuvaiheessa. Mausta mustapippurilla, cayenne-pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Lisää lehtipersilja ja annostele tarjoilulautasille. Koristele annokset muutamilla kuorissa olevilla simpukoilla ja tarjoa valkosipulilla sulostetun patongin kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti