Fajitas on meksikolainen ruokalaji, jonka täytteenä on perinteisesti viipaloitua lihaa ja kasviksia. Tällä kertaa päätin täyttää tortillan flank steakilla, joka on naudan kuvetta ja ruhon hieman rasvaisempaa osaa. Flank steakin annetaan rauhassa marinoitua ja mureutua, minkä jälkeen liha kypsytetään grillissä tai pannulla medium-kypsäksi. Maukas liha toimi fajitaksen täytteenä hienosti, ja kokonaisuus maistui tomaatin, avokadon, limen ja korianterin kanssa ihanan raikkaalta.
Olen saanut Anthony Bourdainin ruokareissuista valtavasti inspiraatiota omaan ruoanlaittooni, myös tähän Meksiko-henkiseen reseptiin.
n. 600 g flank steak eli naudan kuve
6 tortillaa
suolaa
Lihan marinadi:
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl balsamico punaviinietikkaa
1/2 dl juoksevaa hunajaa
1/2 dl limemehua
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 mieto chili hienonnettuna ja siemenet poistettuna
tuoreen korianterin varret hienonettuna
1 rkl Worchester-kastiketta
1 rkl juustokuminaa
Poista lihasta mahdolliset kalvot. Pieni määrä rasvaa lihassa on eduksi, sillä se sulaa grillattaessa pois ja tuo makua. Sekoita marinadin ainekset ja laita liha marinoitumaan jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi. Ota liha lämpenemään tuntia ennen grillausta.
2 avokadoa tahnaksi muhennettuna
2 tomaattia
1 limen mehu
1 lime paloina tarjoilulautasille
tuoreen korianterin lehdet hienonnettuna
1 mieto chili hienonnettuna ja siemenet poistettuna
mustapippuria
suolaa
200 g creme fraichea
sitruunan tai limen mehua
kevätsipulia hienonnettuna
korianteria koristeeksi
Valmista guacamole sekoittamalla avokadotahna, limen mehu, chili, korianteri, mustapippuri ja suola.
Kuutioi tomaatti omalle lautaselleen ja mausta ripauksella suolaa.
Mausta creme fraiche sitruunan tai limen mehulla, ripottele päälle hienonnettu kevätsipuli ja koristele korianterilla.
Aseta tarjolle hienonnettuna korianteria ja limelohkoja.
Juuri ennen grillausta pyyhi lihan päältä marinadi ja mausteet. Lämmitä grilli tai paistinpannu kuumaksi. Nyt talviaikana grillasin flank steakin uunin grillivastuksen alla, jolloin ensimmäisen puolen grillausaika oli 6 minuuttia ja toisen puolen 5 minuuttia. Tuloksena oli täydellisen murea ja mehevä medium-kypsä liha. On tärkeää huomata, että flank steak muuttuu sitkeäksi, jos sen kypsentää läpikypsäksi. Kuumemmalla ulkogrillillä grillausaika on lyhyempi, noin 4 minuuttia per puoli. Lihaa painamalla voit testata kypsyyttä: kypsyessään lihan rakenne muuttuu kiinteämmäksi.
Kääri liha kypsytyksen jälkeen folioon ja anna sen vetäytyä 10 minuuttia. Leikkaa liha poikkisyin sentin paksuisiksi viipaleiksi, ripottele päälle suolaa ja tarjoa kasvislisäkkeiden, creme fraichen ja lämmitettyjen tortillojen kanssa.
Mistä ostit flank steakin, en muista nähneeni kaupassa
VastaaPoistaOstin tämän Ruoholahden CityMarketista
Poista