tiistai 11. tammikuuta 2022

Merikrottia, oliivisalsaa ja peruna-mukulasellerimuhennosta



Merikrotti on häijyn näköinen mutta herkullinen kala. Satuin perjantaina bongaamaan kalatiskillä hienon merikrotin fileen ja päätin ensimmäistä kertaa valmistaa sitä itse. Ravintolassa olen päässyt merikrottia eli monkfishia useamman kerran nauttimaan, ja muistan että kalan tiivis rakenne tuo mieleen hummerin. Merikrotin seuraksi sopivat voimakkaat maut, ja valmistin kastikkeeksi oliivisalsaa ja lisäkkeeksi sitruunalla maustettua muhennosta perunasta ja mukulaselleristä. Ruokavieraat ihastuivat tähän komboon ja merikrotti tullaan varmasti näkemään jatkossakin keittiöni tarjoiluissa.


Kahdelle ruokailijalle tarvitaan

300 g merikrottia
1 sitruunan kuoriraaste
tuoreen rosmariinin oksan lehdet hienonnettuna
maldon-suolaa
oliiviöljyä paistamiseen
rukolaa  






Sekoita suola, sitruunankuoriraaste ja hienonnettu rosmariini. Leikkaa merikrottifile annospaloiksi, kuivaa ne ja hiero pinta kauttaaltaan suolaseokseen. Laita jääkaappiin maustumaan vähintään tunniksi.




Oliivisalsa

20 kivetöntä mustaa oliivia hienonnettuna
2 rkl mietoa chiliä hienonnettuna ilman siemeniä
lehtisellerin lehdet hienonnettuna
tuoretta basilikaa hienonnettuna
tuoreen rosmariinin oksan lehdet hienonnettuna
valkosipulinkynsi hienonnettuna
1/2 sitruunan mehu ja kuoriraaste
mustapippuria myllystä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl balsamico-punaviinietikkaa

Hienonna ainekset, sekoita ne kulhossa ja tarkista maku.





Peruna-mukulasellerimuhennos

200 g perunoita kuorittuna ja paloiteltuna
100 g mukulaselleriä kuorittuna ja paloiteltuna
maldon-suolaa
2 rkl voita huoneelämpöisenä
1/2 dl kermaa lämmitettynä
3 rkl sitruunamehua

Keitä perunat ja mukulaselleri kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois, lisää voi,  kerma ja sitruunamehu ja hienonna survimella niin että saat tasaisen muhennoksen. Tarkista maku ja pidä lämpimänä.





Ota merikrotti jääkaapista ja pyyhi pois suolaseos. Paista merikrotin pihvejä oliiviöljyssä kummaltakin puolelta 2 minuuttia, siirrä ne uuninkestävään vuokaan ja laita 220-asteiseen uuniin vielä noin 6 minuutiksi. Tarkka aika riippuu kalan paksuudesta, ja painelemalla voit testata kypsyyttä: kala muuttuu kypsyessään pehmeästä kiinteämmäksi. 

Kokoa lopuksi annos: levitä ensin lautaselle peruuna-mukulasellerimuhennosta ja sen viereen oliivisalsaa. Lisää lopuksi merikrotti ja koristele annos rukolan lehdillä. 




 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti