torstai 24. helmikuuta 2022

Vichyssoise keitto ja kastike


Vichyssoise on klassinen purjosta ja perunasta tehty keitto, joka on Ranskassa suosittua arkiruokaa. Inspiroiduin tekemään sitä nähtyäni Australian Master Chef -jakson, jossa vieraileva huippukokki valmisti turskaa vichyssoise-kastikkeella. Vichyssoise toimi kalan kastikkeena hienosti, ja siihen lisätty mäti toi arvokkaan lisän makuun ja suutuntumaan. 




Vichyssoise-keitto

Neljään keittoannokseen tarvitaan
50 g voita
2 purjoa, vain valkoinen osa puhdistettuna ja ohueksi viipaloituna
2 perunaa, kuorittuna ja kuutioituna pieneksi
5 dl vettä
2 rkl kanafondia
2 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
hyppysellinen muskottipähkinää
hienonnettua kevätsipulia keiton päälle



Lisää pannulle voi ja anna sulaa miedolla lämmöllä. Lisää purjo ja anna pehmetä 5 minuuttia, lisää perunat ja paista muutama minuutti. Lisää vesi ja kanafondi ja anna kiehua hiljakseen puolisen tuntia kunnes perunat ja purjo ovat täysin pehmenneet. Anna jäähtyä hetki ja soseuta monitoimikoneessa. Siirrä seos takaisin pannulle, lisää kerma ja mausta suolalla, mustapippurilla ja muskottipähkinällä. Anna keiton kiehahtaa 5 minuuttia. 

Ranskalaisittain keitto tarjotaan hieman huoneen lämpöä viileämpänä 18-asteisena, mutta Suomen talvisäässä se maistuu taatusti myös lämpimänä. Vichyssoise säilyy hyvin jääkaapissa ja paranee lämmitettäessä, joten keittoa kannattaa valmistaa kerralla kunnon määrä.



Vichyssoise-kastike

Vichyssoise-kastike valmistuu samalla ohjeella kuin keitto. Säädä kastikkeen notkeus veden ja kanafondin avulla mieleiseksesi. Kastikkeen kruunaa siihen lopuksi lisättävä kirjolohen tai muikun mäti, jota tarvitset 2 rkl ruokailijaa kohti. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti