tiistai 11. maaliskuuta 2014

Pizza



Pizza kotiuunissa on haasteellinen juttu. Olen kokeillut lukemattomia eri taikinoita. Olen jättänyt leivinpaperin pois ja paistanut pizzan suoraan voidellulla uunipellillä. Olen nostanut uunin lämpötilaa. Enkä vieläkään ole saanut toivottua tulosta.


En tiedä mistä idea tuli, mutta päätin kaivaa yläkaapista aikaa sitten lahjaksi saamani paistokiven. Sellaisen litteän murikan, jonka voi lämmittää uunissa ja paistaa sen päällä pihvit. Tai pizzan. Annoin kiven lämmitä uunissa 240-asteiseksi ja paistoin ensi kertaa sillä pizzan. Tulos oli erinomainen. Pohja kypsyi reunoilta rapeaksi ja täyte jäi meheväksi.




Näillä aineksilla valmistuu makoisa pizza kolmelle. Paistokivellä siitä tuli kolme erillistä pizzaa, mutta koko komeuden voi tehdä uunipellille kerralla. Täytteissä maistuvat välimeren maut: paprika, oliivit ja makea sipuli. Juuston sijasta päälle tulee smetanaa, joka toimii kasvisten kanssa hienosti.

Pizzataikina:
2 dl kädenlämpöistä vettä
1 rkl oliiviöljyä
2 tl kuivahiivaa
4 dl vehnäjauhoja

Tomaattikastike:
1 dl tomaattipyreetä
3 rkl vettä
1 rkl oliiviöljyä

Täyte:
1 punainen paprikaa
1 vihreä paprika
1 suuri punasipuli tai salaattisipuli
18 mustaa oliivia
100 gr smetanaa
timjamia

Aloita esivalmistelemalla punainen ja vihreä paprika. Suikaloi paprikat, laita ne oliiviöljyllä voideltuun uunivuokaan ja laita päälle ripaus suolaa. Pirskottele päälle oliiviöljyä. Paista 180-asteisessa uunissa 15 - 20 minuuttia. Ripottele päälle punaista balsamiviinietikkaa ja anna jäähtyä ennen kuin käytät pizzaan.

Liota hiiva 40-asteiseen veteen. Lisää oliiviöljy. Siivilöi joukkoon jauhot ja sekoita käsin taikinaksi. Peitä liinalla ja laita kohoamaan lämpimään vedottomaan paikkaan. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, vaivaa se jauhojen kanssa.

Valmista tomaattikastike sekoittamalla kulhossa tomaattipyree, vesi ja oliiviöljy.

Poista oliiveista kivet. Viipaloi sipuli ohuiksi renkaiksi.

Kaaviloi pizzapohja ohueksi ja levitä sille tomaattikastike siten, että kaksi senttiä reunoista jää voitelematta. Tämä on tärkeää, jotta taikina kohoaa reunoilta. Lisää sipulirenkaat, paprikasuikaleet, oliivit, sekä smetana nokareina. Paista pizza 240-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Lisää valmiin pizzan päälle tuoretta timjamia.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti