lauantai 29. maaliskuuta 2014

Feta-piiras


Onko kukaan törmännyt keittokirjoissa virheellisiin tai puutteellisiin ohjeisiin? Valmistin erään kirjan ohjeen mukaan kreikkalaisen piiraan. Puolet feta-juustosta levitettiin kaulitun piiraan päälle, mutta sen jäljelle jäävän juuston kohtalo ei ohjeesta koskaan selvinnyt. Hämmingistä huolimatta piiras onnistui, vaikken mikään leipoja olekaan. Tulos näytti jopa samanlaiselta kuin kirjan kuvassa. Ja jäljelle jäänyt juusto naposteltiin oliivien ja viinin kansssa samalla kun odoteltiin piiraan kypsymistä.





Tästä ohjeesta riittää alkuruokapalat neljälle, tai iltapala kahdelle nälkäiselle:
200 gr vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 rkl oliiviöljyä taikinaan
5 rkl oliiviöljyä paistamiseen
0,5 dl kylmää vettä
200 gr feta-juustoa
tuoretta timjamia

Tomaatti-sipulisalaatti:
1 pihvitomaatti
punasipulia
oliiviöljyä
suolaa

Siivilöi jauhot kulhoon, lisää oliiviöljy ja vesi ja sekoita kunnes taikina on elastinen. Pyöritä se palloksi. Revi taikinapallo pari kertaa reikaleiksi ja tee pallo uudelleen. Näin taikina saa hyvän sitkon. Kääri taikinapallo tuorekelmuun ja anna sen seistä puoli tuntia.

Kaulitse taikina ohueksi. Murustele feta taikinan päälle tasaisesti ja lisää silputtua tuoretta timjamia. Rullaa taikina toisesta reunasta keskelle "sikaariksi" ja tee sama vastakkaisesta reunasta, jolloin sinulla on kaksi "taikinasikaaria" rinnakkain. Pidä taikinan toisesta päästä kiinni, ja kieritä se spiraaliksi. Saat pyöreän piiraan jossa taikina on kiertynyt itsensä ympäri samaan tapaan kuin käärme.

Laita pannulle öljyä ja anna sen lämmetä. Laita piirans paistumaan keskilämmöllä kunnes se on kullanruskea. Voit pitää kantta pannun päällä. Käännä piiras ja paista toinen puoli kullanruskeaksi. Paistaminen vie noin 4 - 5 minuuttia per puoli. Tarjoile piiras tomaatti-sipulisalaatin kanssa.



Yläpuolella kirjan kuva piiraasta, alla omani. Aloitteleva leipoja on ihan tyytyväinen!


2 kommenttia:

  1. Joo! Kerran jäi yhdessä reseptissä "50g voita" kohtalo hyvin epäselväksi :-)

    Mutta tosi hyvännäköinen tuo piirakka! Seuraaviin illanistujaisiin hyvin potentiaalinen menu-item!

    VastaaPoista
  2. Kiitos rohkaisusta! Tuo piiras on siitä kätevä, ettei siinä tarvita uunia. Ehkä itse seuraavalla kerralla teen siitä aavistuksen ohuemman. Mutta tosi hyvältä maistui! :)

    VastaaPoista