tiistai 23. helmikuuta 2021

Parsa-sitruunarisotto




Ilahduin kun näin kaupassa ihanan tuoretta parsaa ja päätin tehdä risottoa. Päätin muunnella vanhaa tuttua reseptiä lisäämällä joukkoon reilusti sitruunan kuoriraastetta, ja tulipas kehiteltyä herkullinen risotto! Sitruunan kuoren aromi korostaa hienosti parsan makua ja makeutta. Kaunis annos myös piristää mieltä antaa lupauksen keväästä.







Neljään annokseen tarvitset
1 puntti tuoretta vihreää parsaa paloiteltuna parin kolmen sentin paloiksi, nuput kokonaisina
6 dl vettä
2 rkl kanafondia
1 shalottisipuli hienonnettuna
4 rkl voita
2 dl risottoriisiä, mielellään Arborio tai Carnaroli
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
1 sitruunan kuoriraaste
1 dl parmesaaniraastetta
1 dl persiljaa hienonnettuna
mustapippuria myllystä






Yhdistä kattilassa vesi ja kanafondi, lisää parsat kiehuvaan liemeen ja anna kypsyä rauhallisesti kiehuen 3 minuuttia kunnes parsa on juuri ja juuri kypsää. Nostele parsanpalat reikäkauhalla jääveteen ja anna levähtää siinä hetki niin että kypsyminen lakkaa. Nosta parsat talouspaperin päälle kuivahtamaan. Siirrä keitinliemi takaisin levylle ja pidä lähes kiehuvana.

Lisää paistinpannulle 2 rkl voita ja kuullota siinä sipulisilppu. Lisää riisi ja anna kuullottua keskilämmöllä minuutin pari sekoitellen niin että riisinjyvät muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää viini, ja anna kypsyä sekoitellen keskilämmöllä kunnes viini on imeytynyt. Jatka lisäämällä kuumaa parsojen keitinlientä desi kerrallaan, sekoita riisiä kunnes neste on imeytynyt, ja lisää taas seuraava desi keitinlientä. Sekoitettaessa tärkkelys irtoaa riisistä ja saat risottoosi kermaisen kostean koostumuksen. 

Lisää viimeisen liemierän yhteydessä parsa, sitruunankuoriraaste, 2 rkl voita, parmesaaniraaste ja mustapippuri, sekoita, tarkista maku ja jätä hetkeksi suljetun kannen alle tekeytymään niin että parsa lämpenee ja maut tasautuvat. Valmistus riisin kypsyminen vie kaikkiaan noin 25 minuuttia, jolloin riisi on al dente -kypsää ja risoton rakenne kostean kermainen. Lisää annosten päälle persiljasilppua.

Vinkki: Saat annoksesta helposti langustiini-parsarisoton

Riisin kypsymisen loppuvaiheessa paista kuorittuja langustiinejä voissa minuutin ajan kummaltakin puolelta, purista paiston aikana hieman limemehua päälle. Lisää paistetut langustiinit risoton päälle.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti