maanantai 8. helmikuuta 2021

Pasta bolognaise



Pasta bolognaise on kaikkien tuntema italialainen klassikkoherkku. Kuten kaikista suosikkiruoista, bolognaisesta on lukematon määrä versioita. Halusin omaan bolognaise-kastikkeeseeni italialaista fiilistä, ja valitsin valitsin lihaksi naudan lisäksi myös porsaan kasleria, joka korvaa italialaisen pancetan. Tärkeää on myös kastikkeeseen tuleva perinteinen kasvistrio, johon kuuluu sipuli, porkkana ja varsiselleri. Kastike tulee hauduttaa kiireettömästi matalalla lämmöllä - omani oli liedellä kaikkiaan 2,5 tuntia. Spaghetin sijasta bolognaisen kanssa kannattaa tarjota tagliatelle-pastaa, joka imee herkullisen kastikkeen itseensä paremmin.


Kastiketta kannattaa valmistaa kerralla suurempi annos, sillä siitä on helppo ideoita muita ruokia seuraaviksi päiviksi. Nautimme omaamme myöhemmin mm. tacojen täytteenä, ja herkullista oli!


Pasta Bolognaise -kastike 6-8 annokselle valmistuu näistä:
500 g naudanjauhelihaa, jossa rasvaa mielellään 10 - 15 %
300 g porsaan kassleria (tai italialaista pancettaa tai pekonia)
1 sipuli hienonnettuna
2 porkkanaa pieninä paloina
2 sellerinvartta pieninä paloina
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 dl kuivaa viiniä
2 dl lihalientä
1 purkki tomaattimurskaa tai kuorittuja San Marzano -tomaatteja
5 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
2 rosmariininoksaa
2 laakerinlehteä
0,5 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
parmesaania raastettuna annoksen päälle
basilikan lehtiä koristeeksi

75 g tagliatelle-pastaa per annos





Hienonna porsaan kassler, sipuli, valkosipuli, paloittele porkkanat ja sellerinvarret. Laita valurautapataan 2 rkl oliiviöljyä ja paista siinä keskilämmöllä kassleria niin että liha kypsyy, saa väriä ja siitä irtoaa rasvaa. Lisää sipuli, valkosipuli, porkkana ja varsiselleri, kypsytä matalalla keskilämmöllä niin että kasvikset alkavat kypsyä ja pehmenevät. Lisää punaviini ja lihaliemi, mausta rosmariininoksilla, laakerinlehdillä, suolalla ja mustapippurilla ja jätä kypsymään matalalla lämmöllä. 

Lisää toiselle pannulle 3 rkl oliiviöljyä ja ruskista siinä jauheliha. Lisää tomaattimurska, mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna kypsyä hetki keskilämmöllä ja yhdistä seos porsaan kassleriin ja kasviksiin. Anna kypsyä miedolla lämmöllä 1,5 tuntia. Lisää kerma ja voi ja anna hautua vielä puoli tuntia. Tarkista maku ja tarjoa tagliatelle-pastan kanssa. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti