sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Men jag älskar digRakastan Tukholmaa. On ihanaa, että niin lähellä Helsinkiä on kaunis kaupunki, joka poikkeaa omastamme niin paljon. Helsinki on mielestäni maskuliininen kaupunki, jossa on paljon baareja ja röyhkeitä autoilijoita. Tukholma on puolestaan feminiininen ja pehmeämpi, ja ihmiset ystävällisempiä ja huomaavaisempia. Katsoin ihaillen, kun tuhannet tukholmalaiset nauttivat lounasta sulassa sovussa Kungsträdgårdenin ravintolatapahtumassa.
Viime käynnilläni Tukholmassa pysähdyimme Grand Hotelin terassille syömään lounasta. Terassilla viettivät lauantai-iltapäivää myös mieskaverukset nauttien olutta ja jutustellen. Toisella miehistä oli mukanaan vauva, joka sai maitoa isän tuttipullosta. Herttainen näky, johon en ole koskaan Helsingissä törmännyt.
Ruotsin poliisien asu näyttää yhdistelmältä vartiointiliikkeen ja nokikolarin työasua. Se ei ole pelottava, eikä säikytä lapsia. Kun Tukholmassa järjestetään suurtapahtuma kuten marathon tai pride, suljetaan keskustan kadut niin tehokkaasti ettei kaupungissa juuri pääse liikkumaan autolla. Turvallisuus ennen kaikkea!
Tukholmassa keskustan suosikkiruokapaikkojani ovat mm. Berns Aseatiska, Sturehof, Riche, Corvina ja Blasieholmens Akvaruim och Restaurang, josta saa erinomaista seafoodia. Berns Aseatiska tarjosi lounalla ihanaa pentoboxia, jossa oli viikon ruokalistalta poimittuina kuusi maisteluannosta.

Oman ruoanlaittoni innoittaja numero yksi on Mathias Dahlgren, jonka kirjoista saan paljon inspiraatota omaan kokkaamiseen. Tämä ruotsalaisen gastronomian superstar pyöritti aikanaan Tukholmassa legendaarista Bon Llocia, jossa minulla oli ilo nauttia unohtumaton illallinen. Viime vuodet Mathias on isännöinyt Grand Hotelin Mathias Dahlgrenin Matsalen -ravintolaa. Huippukokin ravintola sulkee ovensa joulun alla, ja syksyn suunnitelmiini kuuluukin päästä nauttimaan hänen herkkujaan Matsalenissa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti