Härkiksen ulkonäkö ja haju eivät houkuttele |
Tuoreita raaka-aineita vai teollisia valmisteita?
Limelehdillä, sesamilla ja inkiväärillä maustettu nyhtökaura ei ulkonäöllä hurmaa |
Härkis ja Nyhtökaura testissä
Omassa keittiössäni käytän mieluiten tuoreita aineksia ja vältän puolivalmisteita, koska arvostan hyvää ja terveellistä ruokaa. Päätin kuitenkin kokeilla Härkistä ja Nyhtökauraa, jotta voin muodostaa oman käsitykseni näistä kohutuista tuotteista. Siispä kauppaan hakemaan kaalikääryleainekset, mutta tällä kertaa ilman lihaa. Kotona pakkaukset avattuani keräsin hetken rohkeutta, sillä nämä teolliset valmisteet eivät kyllä ulkonäöllään tai hajullaan ruoanlaittoon inspiroi.
Valmistin kaalikääryleet perinteisellä menetelmällä, mutta käytin jauhelihan sijasta täytteeseen härkistä ja nyhtökauraa. Laitoin täytteeseen runsaasti sipulia, pippuria ja yrttejä.
Vasemmalla Nyhtökaurasta ja oikealla Härkiksestä tehty kaalikääryle |
Härkiksestä valmistettujen kääryleiden täyte oli paistettaessa litistynyt ja suutuntuma oli ikävän pehmeä ja muhennosmainen. Myös maku oli runsaasta maustamisesta huolimatta pettymys: härkistäyte maistui valjulta, ja kääryleistä jäi epätyydyttävä kokonaisvaikutelma, ikäänkuin niistä olisi puuttunut jotain.
Nyhtökaura säilytti paremmin muotonsa ja siinä oli paistamisen jälkeen paremmin struktuuria, vaikka suutuntuma oli siinäkin turhan pehmeä. Nyhtökaurakääryleessä oli hivenen enemmän makua, olihan täytteeseen käytetty limelehdillä, seesamilla ja inkiväärillä maustettua tuotetta. Maku ei tässäkään tapauksessa tyydyttänyt, ja kääryleissä oli valmisruoista tuttu teollinen sivumaku.
Lisäksi huomasimme ystävieni kanssa, että vatsamme eivät erityisesti pitäneet nyhtäkaura & härkis -ateriasta. Ruoansulatuksen kannalta en siis voi suositella.
Ei tullut minusta nyhtökauran eikä härkiksen ystävää. En ymmärrä miksi valmistaisin ruokaa puolivalmisteesta, minkä ominaismaun joudun muilla aineksilla peittämään. Vaikka olenkin sekasyöjä, teen paljon ruokaa kasviksista, kuten blogiani lukevat tietävät. Rakastan Italian ja muiden Välimeren maiden kasvisruokia, samoin kuin aasialaisten keittiöiden kasvisruokia. Näissä maissa on satojen vuosien ajan kehitelty niukoista aineksista herkullisia ruokia käyttämättä lihaa tai kalaa. Herkullista kasvisruokaa halutessani haen ideoita ja ohjeita kansainvälisten keittiöiden kasvisruoista ja jätän nyhtökauran ja härkiksen kaltaiset teolliset valmisteet vastaisuudessakin kaupan hyllylle.
Rakastamiani kasvisruokia
Herkullisia hetkiä kasvisruokien parissa!
Kaikki näyttää hyvältä, mutta.....ei ne ihan äijämeininkiin (paitsi salaa) sovi ;) Tsekkaa mun blogi Murhia ja murkinaa ;)
VastaaPoistaItsekään en tykkää käyttää puolivalmisteita. Nyhtökauran ja härkiksen etuina on niiden proteiinipitoisuus jolloin ne toimivat ns. Lihan korvikkeena ruoissa. Nämä sinun rakastamasi kasvisruoat ovat varmasti maukkaita mutta niistä puuttuu proteiinit joten ovat tältäosin melko ravintoköyhiä.
VastaaPoistaJos katsot tarkemmin niin huomaat että kasviskeitossa on papuja, proteiinilähteenä, kasvismoussakassa on maitoa, voita ja parmesaania, kasvis-halloumipihveissä on halloumi-juustoa ja jugurttikastiketta, kukkakaalin kanssa on riisiä, parsakaalin kanssa vuohenjuustokastiketta ja pähkinöitä, samosoissa herneitä jne. Lakto-ovo-vegaanille nämä ohjeet sopivat sellaisenaan, vegaanin täytyy korvata maitopohjaiset valmisteet. Vaikka olenkin sekasyöjä käytän papuja ja linssejä kuten kasvis-nuudeli-belugalinssikulhossa: http://blondkitchen.blogspot.fi/2017/01/kasvis-nuudeli-belugalinssikulho.html
VastaaPoistaPapujen ja linssien valmistaminen ei ole mitenkään erityisen vaivalloista, kun hankkii vähän tietoa. :)
Liha on teollinen valmiste. Kannattaa tutustua mitä lihaan lisätään ja mitä sen kasvatuksessa on käytetty (esimerkiksi rehu, hormonit ja antibiootit). Härkis on varmasti terveellisempää "puolivalmisteena" kuin mikään kaupan hyllyyn päätyvä tehotuotettu liha. Puhumattakaan eettisyydestä tai ekologisuudesta.
VastaaPoistaLiha ei tuoksu eikä näytä hyvälle kun paketin avaa. Liha myös maustetaan sen ominaismaun peittämiseksi. Jokaisella on oikeus mielipiteeseen, mutta logiikkaa tekstistä ei juuri löydy.
Hei, missasit kirjoituksen pointin. Mielestäni kannattaa ennemmin käyttää suoraan papuja, linssejä, herneitä, riisiä ja muita proteiinipitoisia kasvisraaka-aineita kuin teollisesti prosessoituja tuotteita. Härkiksessä on seuraavia lisäaineita: stabilointiaineet (E460, E461) ja E150 (sokerikulööri). Sokerikulööri enimmäissaantimäärät löytyvät Eviran sivulta: https://www.evira.fi/haku/?query=sokerikul%C3%B6%C3%B6ri&scrollTo=start-content
PoistaPyrin minimoimaan lisäainekuorman omassa ruoassani ja käyttämään luomua, ja sitähän Härkis ja Nyhtökaura eivät ole.
Nyhtökauraa ostin kokeiltavaksi kun se tuli markkinoille.Ei kyllä mitään herkkua.Härkistä en edes ostanut kun katsoin lisäaine luettelon.KYLLÄ NE PARHAAT RUUAT SAA TUOREISTA KASVIKSISTA.Lihaa saa luomuna tänä päivänä suoraan tuottajalta ei tarvii ostaa kaupan hyllyissä seisoneita ja on kyllä maultaan paljon parempia.Lihaa ei tarvise syödä jatkuvasti vain silloin tällöin ja lihajalosteet kuten makkarat voi unohtaa.Paljon tuoreita juureksia näin talvella niistä saa herkullisia ruokia ja kesällä marjat pakkaseen niin on aina kunnon ruokaa syötäväksi.Juureksetkin voi ostaa suoraan tuottajilta ,nykyisin on paljon ruokapiirejä jos lähellä ei ole tuottajaa jolta voi hakea suoraan.Mahdollisimman vähän marketeista.Proteiinia kyllä saa kun laittaa papuja ja pähkinät munat ja maitotuotteet jos niitä käyttää on hyviä.
VastaaPoistaJuuri näin, itsekin pyrin käyttämään tuoreita laadukkaita raaka-aineita ja luomua.
PoistaKiinnostava kirjoitus, ajattelen itse vähän samoin. Tietty ihan ilman, että olen nyhtistä tai härkistä edes kokeillut. Pitäisi kai antaa niille mahdollisuus. Mutta kun... Mun mielikuvissa nämä on lihakkeita. Lihan korvaajia. Ei ihan istu mun olemattomaan ruokafilosofiaani. Enkä osaa edes tarkemmin selittää, miksi.
VastaaPoistaKiva että pidit postauksesta. Halusin kokeilla noita tuotteita niin tiedän mistä puhun, vaikka pyrinkin välttämään teollisia puolivalmisteita.
VastaaPoistaHärkistä ja nyhtökauraa ei pidä maustaa samalla tavalla kuin lihaa, niillä on ihan omat tapansa maustaa. Eikä niitä pidä käyttää suoraan vaan liharuoissa niin, että niillä korvataan se liha. Niillä pitää etsiä uusia ruokalajeja. Jos yhtään asiaan perehtyy, niin niistä saa hyviä ruokia aikaiseksi. Jos vaan heittää ne jauhelihan tapaan kääryleen väliin, niin ihan varmasti on pahaa. Ymmärrän tekstisi pointin, että kasvisruokaa voi tehdä myös ilman näitä tuotteita. Se on ihan totta ja toimiva ratkaisu sekin. Ei kuitenkaan pidä lähteä mustamaalaamaan tuotteita, jos käyttää niitä väärin. :) Ja juurikin nuo asiat, joita härkiksessä ja nyhtiksessä kritisoit (ulkonäkö, prosessoitu tuote, maustaminen peittääkseen tuotteen maun) ovat myös lihan piirteitä. Ellei osta joka kerta jotain super-luomu-onnellisten-eläinten-lihaa, jonka haet suoraan valmistajalta. Pitää kyllä olla aika hyvä rahatilanne, jos joka kerta on varaa ostaa sellaista. Ja palatakseni tässä käytyyn keskusteluun, riisistä saa hyvin vähän proteiinia. Se ei ole pätevä annoksen ainoana proteiinin lähteenä.
VastaaPoistaKiitos analyyttisesta kommentistasi! :) Ajatus siitä, että härkiksellä korvataan liha, ei ole minun vaan tuotteen valmistajan. Jos menet Verso Foodin sivuille, löydät sieltä ohjeita kuten Chili con härkis, Härkis-kebabit ja härkis-lasagnen, joissa härkis laitetaan suoraan lihan rooliin. Tässä se ei omien kokeilujeni perusteella toimi.
PoistaSekasyöjänä olen jo vuosia keventänyt ja monipuolistanut ruokavalintojani kasviksilla, mistä löydät esimerkkejä blogistani. Haluan oman ravintoni olevan terveellistä, tuoretta, monipuolista ja herkullista, minkä vuoksi suosin tuoreita raaka-aineita ja vältän lisäaineita ja pitkälle prosessoituja tuotteita. Kun haluan ravintooni kasvisproteiinia, käytän mieluummin linssejä, siemeniä, papuja, pähkinöitä, kvinoaa, pinaattia ja avokadoa, ja jätän lisäaineita sisältävän härkiksen kaupan hyllylle.