Tässä ruoassa yhdistyvät suloisella tavalla kesäiset suomalaiset ainekset: sokerisuolattu kirjolohi, pikkelöity kurkku ja rapea purjo. Sain inspiraation tähän ruokaan nauttiessamme herkullisen illallisen Musta Lammas -ravintolassa Kuopiossa. Tässä oma versioni annoksesta, jota olen innostunut valmistamaan jo pariinkin otteeseen.
Sokerisuolattu kirjolohi
200 g kirjolohifile, josta on poistettu ruodot ja vatsarasva3 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl sokeria
leivinpaperiarkki
foliota
Laita leivinpaperiarkille 1 rkl merisuolaa ja aseta kalafile sen päälle nahkapuoli alaspäin. Sekoita loppu suolaa ja sokeri. Ripottele seos tasaisesti kirjolohen päälle ja kääri file tiiviisti leivinpaperiin, ja lopuksi vielä folioon. Aseta paketti jääkaappiin nahkapuoli alaspäin ja anna maustua noin 12 tuntia.
Huuhtele file ja kuivaa se talouspaperilla. Voita tarjota fileen paksuimman kohdan yhtenäisenä tankona kuvan mukaan, tai leikata fileestä viistottain siivuja.
Tarjoa pikkelöityjen kurkkuviipaleiden ja creme fraiche -kastikkeen kera. Koristelin annoksen rapeilla purjosuikaleilla, jotka tuovat kontrastia makuun ja väreihin.
Pikkelöidyt kurkkuviipaleet
5 cm pätkä kurkkuatuoretta tilliä hienonnettuna
suolaa
1,5 rkl omenaviinietikka
Viipaloi kurkku ohuiksi viipaleiksi ja laita astiaan. Lisää ripaus suolaa, omenaviinietikkaa ja tilliä, sekoita. Anna maustua 5 minuuttia.
Creme Fraiche kastike
1/2 purkkia creme fraichea1/2 sitruuna
Sekoita sitruunan mehu creme fraicheen.
Purjosuikaleet
pala purjon vihreää osaaoliiviöljyä
Leikkaa purjon vihreä osa pitkiksi suikaleiksi. Laita pannulle oliiviöljyä ja kypsennä purjosuikaleita kunnes ne ovat ovat rapeita ja ohuimmalta osuudelta kauniin ruskistuneita. Anna niiden kuivahtaa talouspaperilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti