tiistai 21. huhtikuuta 2015

Merirapurisotto à la MentonInspiraation tähän merirapurisottoon sain Välimeren rannikolla Mentonissa. Tuo idyllisen kaunis kaupunki sijaitsee Ranskan Rivieralla Italian rajan tuntumassa. Italian läheisyys näkyy Mentonin ruokakulttuurissa, mistä tämä merirapurisotto on hyvä esimerkki. Ylempi kuva on valmistamastani annoksesta, alempi Mentonissa nauttimastani. Mukana myös muutama aurinkoinen kuva matkalta tuomaan lämpöä tähän koleaan kevääseen!

Kahden ruokailijan annokseen tarvitaan
500 gr keitettyjä merirapuja
1 dl luomu-risottoriisiä, mielellään Arborio-riisiä
2 shalottisipulia hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi ohuina siivuina
1/2 dl kuivaa valkoviiniä
1 oksa thai-basilikaa
1 valkosipulinkynsi ohuina viipaleina
3 rkl voita
kurkumaa
Nosta ravut leikkuulaudalle ja valitse kaksi ehjää koristeeksi. Irrota muista ravuista pyrstö ja sakset. Irrota pyrstöliha, halkaise se ja poista suoli. Pilko pyrstöt. Sakset tarvitaan perusliemeen.

Poista koristeeksi tarkoitetuista ravuista kuori pyrstön kohdalta, halkaise pyrstöä niin että saat suolen poistettua. Jätä sakset paikalleen.

Laita pieneen kattilaan 1 rkl voita, lisää 1 hienonnettu shalottisipuli sekä valkosipulin siivut ja kuullota noin 2 minuutin ajan. Lisää 5 dl vettä, ravun sakset, ripaus suolaa sekä thaibasilikan oksa. Anna hautua keskilämmöllä 10 - 15 minuuttia. Siivilöi liemi astiaan.

Laita paksupohaiseen kattilaan 1 rkl voita ja kuullota siinä hienonnettua shalottisipulia 2 minuuttia.
Lisää valkoviini ja riisi, sekoita vispilällä. Lisää aiemmin valmistettu liemi sekä kurkuma ja anna hautua keskilämmöllä välillä vispilällä sekoittaen. Kun neste on haihtunut, lisää kauhallinen kuumaa vettä ja sekoita. Näin saat risottoon hieman kermaisen koosteen. Tarkkaile kypsymistä niin että riisiin jää purutuntumaa. Lisää lopuksi 1 rkl voita sekä pilkotut ravut, sekoita.

Tarjoa risotto syvältä lautaselta ja koristele meriravulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti