keskiviikko 1. kesäkuuta 2022

Lohitartar gazpacho-kastikkeella

Lohitartar


Ihastuin uuteen lohitartar-annokseen, jossa tartar tarjotaan gazpacho-kastikkeessa. Kauniiseen ja herkulliseen ruokaan makua tuovat rapsakka parsa ja kurkku, mäti sekä suloisen tomaattinen ja kevyen hapokas gazpacho-kastike.




Gazpacho-kastike
200 g Marzano-tomaatteja säilykkeenä
1/2 valkosipulinkynsi murskattuna
2 tl valkoviinietikkaa
2 tl tummaa sokeria, esim. demerara
1 tl suolaa
2 tl sitruunamehua
1/2 dl oliiviöljyä

Lohen marinadi
1 dl oliiviöljyä
2 rkl limen mehua
kourallinen yrttejä hienonnettuna:
basilika, rakuuna, timjami

Tartar
200 g lohta 
merisuolaa
6 valkoista parsaa, kuiva kanta poistettuna
100 g kurkkua (jätä osa koristeluun)
1 tl Dijon whole grane -sinappia
1 tl valvoviinietikkaa
1 tl oliiviöljyä
lohenmätiä (jätä osa koristeluun)

Koristeluun
mikroyrttejä
timjamia
salaattiorvokkeja
kurkkusiivuja
keitetty kananmuna tai viiriäisenmuna halkaistuna
lohenmätiä

Lohitartar


Siisti lohipala poistamalla siitä nahka ja rasvaiset reunat. Ripottele kummallekin puolelle merisuolaa ja kääri folioon maustumaan jääkaappiin kahdeksi tunniksi.

Huuhtele lohesta suolat, kuivaa. Sekoita marinadin ainekset ja kaada lohen päälle sopivan kokoisessa astiassa niin että kala peittyy. Laita jääkaappiin kolmeksi tunniksi maustumaan.

Valmista Gazpacho-kastike: Laita ainekset oliiviöljyä lukuunottamatta tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Lisää lopuksi oliiviöljyä vähitellen nauhana sekoittimen käydessä hitaasti. Tarkista maku: kastikkeen tulee olla kevyesti hapokasta. Laita jääkaappiin.

Poista parsoista kuivat kannat napsauttamalla ja kypsennä kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä rapsakan kypsäksi. Jätä kaksi kokonaista parsa koristeluun ja pilko muut puolen sentin kuutioiksi. Kuori kurkku, poista siemenet ja leikkaa puolen sentin kuutioiksi. Jätä osa kurkusta ja siivuta se koristeluun kuvan mukaisesti. Keitä kananmunaa 5 minuuttia, kuori ja halkaise. 

Lohitartar


Ota lohi marinadista, kuivaa ja kuutioi pieneksi. Sekoita kulhossa lohikuutiot, parsa ja kurkku. Lisää sinappi, oliiviöljy, valkoviinietikka ja hieman lohenmätiä (loppu käytetään koristeluun), sekoita tasaiseksi. 

Koko annos lautasille, joissa riittävästi syvyyttä kastikkeelle: Aseta muotti lautaselle, täytä se tartar-seoksella ja koristele halkaistuilla parsoilla, munan puolikkaalla ja lohenmädillä. Kaada ympärille gazpacho-kastike. Koristele annos  mikroyrteillä, timjamilla, salaattiorvokeilla ja kurkkusiivuilla. Poista muotti juuri ennen tarjoamista.



1 kommentti:

  1. Näyttää tosi ihanalta, teen tätä viikonloppuna! :)

    VastaaPoista