keskiviikko 8. helmikuuta 2023

Fine dining lohta ja mätiä hapankermatäytteellä


Halusin tarjota illallisella lohta ja mätiä uudella tavalla kauniisti presentoituna. Tästä syntyi kylmäsavulohesta taiteiltu rulla, joka on täytetty mäti-hapankermatäytteellä. Täytteessä lohenmätiä, creme fraischea, hieman sitruunaa ja valkoviiniä tuomassa hapokkuutta sekä gelatiinia seoksen hyydyttämiseen. Maut toimivat yhdessä hienosti, ja annos näytti kauniilta lautasella. Tätä teen uudelleen!


Kahdelle ruokailijalle tarvitaan
250 g kylmäsavulohta ohuina viipaleina
1 dl creme fraischea
2 rkl sitruunamehua
suolaa
valkopippuria
0,3 dl kermavaahtoa
1 liuska gelatiinia
2 rkl kuivaa valkoviiniä
100 g lohen tai kirjolohen mätiä
kourallinen ruohosipulia hienonnettuna ja muutama varsi kokonaisena koristeeksi




Levitä lohisiivut leivinarkin tai tuorekelmun päälle siten, että ne muodostavat yhtenäisen noin 10 cm x 20 cm alueen. Leikkaa veitsellä reunat tasaiseksi suorakulmioksi. Leikkaa lopuksi suorakulmio keskeltä kahtia, jolloin saat molemmille ruokailijoille oman lohialustan. Leikkaa ylijäänyt lohi pieniksi kuutioiksi ja liitä seuraavassa vaiheessa tehtävään täytteeseen.

Laita creme fraische kulhoon, lisää sitruunamehu ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Lämmitä valkoviiniä hieman, lisää gelatiiniliuska ja sekoita kunnes gelatiini on liuennut nesteeseen.

Lisää creme fraischen joukkoon gelatiiniliuos, lohen mäti (jätä osa koristeeksi), hienonnettu ruohosipuli (jätä osa koristeeksi), kuutioitu lohi sekä kermavaahto. Nostele varovasti sekaisin ja lusikoi seos tangon muotoon lohialustan päälle. Käyttäen apuna leivinarkkia tai tuorekelmua kieritä lohi täytteen ympärille niin että saat tasapaksun tangon. Ruokalijoille leikatut kaksi palaa kannattaa tässä vaiheessa pitää yhtenäisenä rullana. Kääri rulla tiiviiksi paketiksi ja laita jääkaappiin kahdeksi tunniksi.

Ota lohirulla jääkaapista huoneenlämpöön 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele annos lopulla mädillä ja ruohosipulilla. Annos sellaisenaan sopii hienosti alkuruoaksi. Jos tarjoat sen pääruoaksi, liitä oheen raikas salaatti.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti