keskiviikko 22. helmikuuta 2023

Flank steak sous vide -kypsennettynä, juuripersiljapyre ja punaviinikastike

 


Hankin hiljattain sous vide -laitteet ja käytin niitä ensi kertaa viikonloppuna. Kypsensin flank steakin hitaasti matalassa lämpötilassa sous vide -menetelmällä, ja olin supertyytyväinen tulokseen! Lihasta tuli herkullisen mureaa, kypsyys oli juuri haluamani medium ja laitteen käyttö helppoa. Flank steakin kumppanina tarjosin juuripersiljapyreetä, joka toimi maukkaan lihan makuparina erinomaisesti.


Flank steak eli naudan kuve on vatsan takaosasta alhaalta saatava ruhonosa. Sitä on perinteisesti käytetty jauhelihana ja palapaistina, mutta se soveltuu myös sellaisenaan nautittavaksi, kunhan kypsennys tehdään rauhallisesti.

Sous vide -kypsennykseen tarvitset
- vakumointilaitteen (minulla Ivide Plus, löytyy sivulta sousvidetools.com)
- vakumointipussin (näitä saa samasta paikasta jotka myyvät vakumointilaitteita)
- sirkulaattorin (minulla Roner Clip +)
- suuren noin 10 litran kattilan

Laitteita tietysti löytyy eri merkkisiä, ja tämän postauksen kokemukset ja vinkit laitteiden käytöstä koskevat näitä minun hankkimiani. On tärkeää, että tutustut huolellisesti omien laitteidesi käyttöohjeisiin ja noudatat niitä tarkasti.

Neljälle ruokailijalle tarvitaan
flank steak 400 - 500 g siistittynä kalvoista ja liiasta rasvasta

Mausteet
1 rkl rosmariinia kuivattuna
1 rkl timjamia kuivattuna
1 rkl valkosipulijauhetta
2 tl paprikajauhetta
2 tl juustokuminajauhetta
1 tl cayennepippuria
mustapippuria myllystä
suolaa
1 rkl oliiviöljyä

Tarjosin flank steakin juuripersiljapyreen kanssa. Ohjeen löydät tämän postauksen lopusta.
Koristele annos mikroyrteillä, käytin itse rukolan versoja.


Siisti liha kalvoista ja ylimääräisestä rasvasta. Tee lihaan myötäsyyhyn muutama viilto, jotta mausteet imeytyvät paremmin. Hiero lihan pintaan ja viiltoihin mausteet ja oliiviöljy. Laita liha mausteineen vakumointipussiin ja käyttäen vakumointilaitetta tyhjiöi ja saumaa pussi tiiviiksi. Anna lihan maustua ainakin kaksi tuntia, aluksi jääkaapissa ja viimeinen tunti ennen kypsennystä huoneenlämmössä.



Laita noin 8 litraa vettä suureen kattilaan ja kiinnitä sirkulaattori klipsillä kattilan reunaan. Aseta laitteeseen valitsemasi lämpötila ja kypsymisaika ja käynnistä se. Kun vesi on saavuttanut halutun lämpötilan, kuulet piippauksen. Laita vakumoitu liha kattilan pohjalle kypsymään.

Kypsymisaika ja lämpötila asetetaan lihan koon, ruhon osan ja halutun kypsyysasteen mukaan. Kannattaa googlailla sous vide -kypsennysaikoja, vinkkejä löytyy netistä vaikka kuinka!

Halusin oman flank steakini medium-kypsyisenä, ja asetin seuraavat arvo
- lämpötila 60 astetta
- kypsymisaika 1 h 20 min

Tämä osoittautui erinomaiseksi valinnaksi, sillä lihasta tuli maultaan ja kypsyydeltään juuri sellaista kuin toivoin! Kypsymisajan päätyttyä kuulet äänimerkin. Sammuta sirkulaattori ja poista se kattilasta. Nosta liha lautaselle ja anna sen vetäytyä vakumoituna 10 minuutin ajan. 

Poista vakuumi ja leikkaa liha vajaan sentin paksuisiksi siivuiksi.



Juuripersiljapyree neljälle ruokailijalle:
400g juuripersiljaa kuorittuna ja kuutioituna
4 perunaa kuorittuna ja kuutioituna
4 dl maitoa
4 rkl voita
suolaa

Keitä juuripersilja- ja perunakuutiot maidossa kypsiksi. Siivilöi ja ota liemi talteen, sitä tarvitaan kastikkeen teossa. Soseuta kuutiot sauvasekoittimella. lisää keitinlientä sopivan rakenteen saamiseksi ja mausta suolalla. Lämmitä pyree matalalla lämmöllä, lisää voi, sekoita tasaiseksi ja tarkista maku.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti