torstai 5. lokakuuta 2023

Pinaatti-ricottalasagne


Lasagne on italialaista lohturuokaa parhaimmillaan. Tällä kertaa halusin kokeilla kasvisversiota, jossa jauhelihakastikkeen korvaa pinaatista, ricottajuustosta ja pinjansiemenistä valmistettu kastike. Vaikka olin hieman epäilevä tuloksesta, täytyy todeta että lasagne maistui herkulliselta ja maussa oli toivomaani täyteläisyyttä ja syvyyttä. Oikeaoppisen lasagnen rakenne on kakkumainen - muistathan antaa uunista otetun lasagnen levätä ennen tarjoilua.


Kolmeen annokseen tarvitaan
9 lasagnelevyä
1 dl parmesaania raastettuna lasagnen päälle
12 kirsikkatomaattia halkaistuna suolalla maustettuna ja kostutettuna viinietikkaan ja oliiviöljyyn
tuoreita yrttejä koristeluun

Pinaattikastike:
2 rkl oliiviöljyä
1 shalottisipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
300 g pakastepinaattia
1 dl pinjansiemeniä
250 g ricottaa
1 rkl muskottijauhetta
suolaa 
mustapippuria
2 rkl voita

Valkokastike:
20 g voita
20 g vehnäjauhoja
4 dl maitoa, mieluiten täysmaitoa
130 g mozzarellaa raastettuna
1 rkl viherpippuria hienonnettuna
suolaa
mustapippuria




Valmista ensin pinaattikastike: Kuullota oliiviöljyssä keskilämmöllä sipulia ja valkosipulia. Lisää joukkoon pinaatti ja anna kypsyä matalalla lämmöllä kymmenisen minuuttia niin että kosteutta haihtuu. Lisää pinjansiemenet ja ricotta, sekoita ja anna lämmetä. Mausta muskotilla, suolalla ja pippurilla, ja lisää lopuksi joukkoon voi. Tarkista maku.

Valmista valkokastike: Sulata kattilassa voi keskilämmöllä, lisää jauhot ja anna kypsyä minuutin ajan niin että jauho ruskistuu kauniin vaalean ruskeaksi. Lisää maito vähitellen sekoittaen. Kun kastike on saonnut, lisää mozzarella ja mausta viherpippurilla, suolalla ja pippurilla. Tarkista maku ja laita syrjään levyltä.





Kokoa lasagne vuokaan: Levitä pohjalle kerros valkokastiketta. Lisää päälle vuoronperään kerros lasagnelevyjä, pinaattikastiketta ja valkokastiketta. Toista sama kaksi - kolme kertaa ja lisää lopuksi päälle valkokastiketta ja parmesaaniraaste. Paista 200-asteesessa uunissa puolisen tuntia kunnes lasagne on pinnalta kauniin kullanruskea. Ota uunista ja anna levätä 10 minuuttia folion alla niin saat lasagneen halutun kakkumaisen rakenteen. Koristele annos kirsikkatomaateilla ja yrteillä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti