perjantai 12. heinäkuuta 2024

Sinisimpukoita kermaisessa valkoviinikastikkeessa



Tämä ihanan yksinkertainen ruoka vie kielen mennessään! Simpukoiden herkulliseen kermaiseen liemeen antavat makua viini, valkosipuli ja sitruuna. Jotta suloisesta liemestä pääsee paremmin nauttimaan, tarjotaan annoksen yhteydessä rapeakuorista vaaleaa leipää, jota dipataan kastikkeeseen.


Kahteen annokseen tarvitaan:
1 kg sinisimpukoita
30 g voita
1 sipuli karkeasti hienonnettuna
2 valkosipulikynttä hienonnettuna
puolen sitruunan mehu, toinen puolikas lohkoina valmiisiin annoksiin
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
1,5 dl kermaa
mustapippuria myllystä
sileälehtistä persiljaa karkeasti hienonnettuna
rapeakuorista vaaleaa leipää siivuina

Puhdista simpukat valuvan kylmän veden avulla, poista mahdolliset parrat, harjaa epäpuhtaudet pinnalta ja poista simpukat, jotka ovat avautuneet.





Valitse kannellinen pannu, joka on riittävän suuri simpukoille. Laita voi pannulle, lisää sipuli ja valkosipuli ja kuullota ne keskilämmöllä lastalla sekoitellen noin kahdeksan minuutin ajan, älä ruskista. Lisää sitruunamehu, nosta lämpötila, lisää pannulle simpukat ja valkoviini. Sulje kannella ja anna viinin kiehua viitisen minuuttia heilutellen pannua siten, että kaikki simpukat peittyvät nesteeseen.

Käännä lieden lämpö pienemmälle, lisää kerma ja rouhi mustapippuria myllystä. Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia niin että simpukat avautuvat, poista mahdolliset avautumattomat.




Siirrä simpukat kastikkeineen syville annoslautasille, lisää lehtipersilja ja sitruunalohkot. Tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa.





Viinisuositus: Sancerre ja Poilly-Fumé





torstai 11. heinäkuuta 2024

Grillattua ankanrintaa, munakoisoa ja sydänsalaattia



Valmistin ensimmäistä kertaa ankanrintaa grillissä, ja tulipas herkullista! Ankanrinnan rasvapuoli kestää kovaa lämpöä, ja rintafilee sopiikin hienosti grilliin. Kumppaneina toimivat tällä kertaa munakoiso ja sydänsalaatti, molemmat grillissä valmistettuina. Munakoisosta saa grillissä ihanan lisäkkeen, kunhan tietää muutaman niksin.


Grillattu munakoiso
1 munakoiso halkaistuna pituussuunassa
2 valkosipulia hienonnettuna
suolaa
mustapippuria
tuoretta oreganoa hienonnettuna
oliiviöljyä

Halkaise munakoiso pituussuunnassa ja tee veitsellä ristikkoviillot munakoison pintaan. Ripottele päälle suola, pippuri, oregano, valkosipuli ja hiero ne munakoisoon. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja anna maustua.

Grillaa munakoiso kuoripuoli alaspäin keskilämmöllä, älä käännä. Munakoison kypsyminen kestää koosta riippuen puolisen tuntia. Kypsyessä munakoison viillot avautuvat ja sen rakenne pehmenee.




Grillattu ankanrinta
2 ankanrintaa huoneenlämpöisenä
suolaa 
mustapippuria
foliopaperia

Tee ankanrintaan rasvapuolelle ristikkäisviillot noin sentin välein, älä leikkaa lihaan asti. Hiero pintaan suolaa ja mustapippuria ja anna maustu sillä välin kun grilli lämpenee. Laita ankanrinnat grilliin rasvapuoli alaspäin ja grillaa kunnes rasva on puoliksi sulanut ja pinta saanut kauniin kullanruskean värin. Kääri rintafileet folioon ja siirrä ne grillin mietoon lämpöön ja jatka kypsentämistä kummaltakin puolelta vielä neljän minuutin ajan. Siirrä pois grillistä ja anna vetäytyä. Voit kokeilla kypsymistä sormella painaen: lihan tulee jäädä hieman pehmeäksi.


                      


Grillattu sydänsalaatti 
1 sydänsalaatti pituussuunnassa halkaistuna
suolaa 
mustapippuria
oliiviöljyä
tuoreita yrttejä annoksen koristeluun, käytin tällä kertaa oreganoa

Laita sydänsalaatin puolikkaat grilliin leikattu puoli alaspäin ja grillaa viitisen minuuttia kunnes salaatti on saanut kauniisti väriä. Siirrä syrjään ja mausta suolalla sekä pippurilla ja pirskottele päälle oliiviöljyä. 

Kokoa annos: Siirrä ankanrinnat, munakoisot ja sydänsalaatit tarjoilulautasille. Kaada ankanrintojen päälle folion sisälle kertynyt ankanrasva kastikkeeksi ja koristele tuoreilla yrteillä.



tiistai 9. heinäkuuta 2024

Grillattua tonnikalaa, mustekalaa ja paprikaa savupaprikakastikkeella

                          

Herkullinen seafood-ruoka valmistuu grillissä nopeasti eikä vaadi pitkiä valmisteluja. Mustekala, tonnikala ja paprikat rakastavat grillin tuomaa savuaromia, jota korostetaan savupaprikakastikkeella. Yksinkertaista ja herkullista!


Kahteen annokseen tarvitaan

2 tonnikalapihviä
suolaa 
mustapippuria

200-300 g esikeitettyjä pakastettuja mustekalan lonkeroita
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
suolaa 
mustapippuria
pimenton-savupaprikajauhetta
oliiviöljyä

2 suippopaprikaa
padron-pikkupaprikoita

150 g mustekalaspagettia
suolaa
oliiviöljyä

rukolanversoja  ja tuoretta oreganoa annoksen koristeluun

Savupaprikakastike:
2 dl creme fraichea
2 rkl pimenton-savupaprikajauhetta
suolaa
mustapippuria
sitruunamehua





Mausta tonnikalapihvit suolalla ja mustapippurilla. Mausta mustekalan lonkerot valkosipulilla, suolalla, mustapippurilla sekä pimenton-jauheella ja pirskottele päälle oliiviöljyä. Annan maustua sen ajan kun grilli lämpenee.

Leikkaa suippopaprikoista pituussuunnassa päälliosa pois ja poista sisältä siemenet ja valkoinen osa. Ideana on, että paprika toimii astiana, jossa pimenton-kastike lautasilla tarjoillaan. Pois leikattu paprikan "kansi" myös grillataan, ja tarjoillaan osana annosta.

Valmista savupaprikakastike sekoittamalla astiassa kaikki ainekset, lisää pimenton-jauhe vaiheittain ja tarkista maku niin että saat sopivan vahvuuden. 

Lisää grilliin ensin mustekalalonkerot, suippopaprikat ja padron-pikkupaprikat. Mustekala pitää siitä, että se grillautuu kunnolla kovassa lämmössä ja paikka paikoin saa myös mustaa väriä pintaan. Myös pikkupaprikat saavat reippaasti tummua grillissä. 




Valmista samalla mustekalaspagetti keittämällä spagetti suolalla maustetussa runsaassa vedessä ohjeen mukaan al dente -kypsäksi. Valuta ja pirkottele päälle oliiviöljyä.

Kun grillattavat ainekset ovat lähes valmiit, lisää tonnikalapihvit ja kypsytä niitä noin minuutti kummaltakin puolelta. Tonnikala kypsyy nopeasti, ja sen tulee jäävä sisältä punertavaksi jottei se kuivu.




Kokoa annokset kuvan mukaisesti. Lusikoi pimenton kastike paprikan sisälle ja lisää päälle tuoretta oreganoa. Koristele annos rukolanversoilla.