Graavattuun loheen saa vaihtelua käyttämällä mausteena punajuurta. Punajuuri maustaa lohta ja antaa makeutta, joten sokeria ei graavauksessa tarvita. Lisäksi punajuuri värjää lohen pinnalta kauniin punaiseksi, mikä tekee kalasta juhlavan tarjottavan vaikkapa joulupöytään. Punajuurigraavatun lohen lisäkkeeksi sopii hienosti parsa-perunasalaatti.
Jos taas haluat graaviloheesi hieman savuista, tammista aromia, kokeile konjakkigraavattua lohta.
Ruodottoman lohifileen päälle levitetään suolaa ja punajuuriraaste
Graavilohi neljälle hengelle:
300 gr lohta
3 rkl merisuolaa
1 keitetty punajuuri raastettuna (kylmänä)
leivinpaperiarkki
foliota
Jos lohifileessä on ruodot jäljellä, nypi ne pois. Aseta leivinpaperille 1 rkl merisuolaa ja aseta lohifile sen päälle nahkapuoli alaspäin. Levitä lohen päälle 2 rkl merisuolaa ja peitä lohi punajuuriraasteella. Kääri lohi tiiviiseen leivinpaperipakettiin ja kääri paketti folioon. Laita jääkaappiin nahkapuoli alaspäin. Suositeltava graavausaika on 20-24 tuntia.
Punajuuri maustaa lohen ja värjää sen pinnalta kauniin punaiseksi.
Peruna-parsasalaatti:
4 keskikokoista perunaa
5 valkoista parsaa
1/2 sitruunan mehu
oliiviöljyä
ripaus suolaa
mustapippuria
Keitä kuoritut perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä ja pilko ne. Napsauta parsojen tyvestä kuiva osuus pois ja kuori ne. Keitä parsoja noin 3 minuuttia ja leikkaa parin sentin paloiksi. Kuori makea sipuli, halkaise ja viipaloi ohuiksi siivuiksi. Sekoita ainekset, lisää sitruunamehu ja oliiviöljy, ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Keitä kuoritut perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä ja pilko ne. Napsauta parsojen tyvestä kuiva osuus pois ja kuori ne. Keitä parsoja noin 3 minuuttia ja leikkaa parin sentin paloiksi. Kuori makea sipuli, halkaise ja viipaloi ohuiksi siivuiksi. Sekoita ainekset, lisää sitruunamehu ja oliiviöljy, ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Tillillä maustettu kastike:
1 dl smetanaa
1 rkl majoneesia
1/2 sitruunan mehu
1/2 dl tilliä hienonnettuna
suolaa
mustapippuria
Sekoita ainekset ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti