torstai 14. heinäkuuta 2016

Grillatut porsaan kylkiluut eli ribsit



Valmistin tänään ensi kertaa grillattuja porsaan kylkiluita eli ribsejä. Tässä lajissa barbeque-kastikkeen teko lähentelee taidetta, ja reseptejä taitaa olla yhtä monta kuin tekijää. Tutustuttuani erilaisiin ohjeisiin, päädyin tekemään sakean BBQ-kastikkeen, joka hierotaan lihaan jo ennen sen 4-tuntista uunikypsennystä. Tällöin kastike maustaa ribsin kauttaaltaan herkulliseksi ja antaa niille kiiltävän tahmaisen pinnan. Kastiketta ei siis tarvitse erikseen keitellä. Paistamisen jälkeen possun kylkiluihin otetaan grillissä pinta, jolloin liha saa ihanan grillatun aromin ja kauniin värin.


BBQ-kastikkeeseen täyteläistä aromia antavat valkosipuli, chili, rosmariini, minttu ja konjakki, sekä raikkautta fenkolinsiemenet, appelsiinin mehu ja kuori. Illalliskumppanini hehkutti tulosta erinomaiseksi, ja onnistuin saamaan ruokaan sopivan tasapainon makeuden, happamuuden ja mausteisuuden kesken. Vaikken mikään porsaanlihan fani olekaan, on tätä ehdottomasti tehtävä pian uudelleen!





Kahdelle ruokailijalle tarvitaan:
500 g porsaan kylkiluurivi, mielellään luomuporsaasta

Barbeque-kastikkeeseen tarvitaan
2 rkl tomaattipyreetä
1,5 dl ketsuppia
1 valkosipulin kynsi puserrettuna tai raastettuna
0,5 dl punaista balsamiviinietikkaa
1 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
4 cl konjakkia
2 kuivattua chiliä hienonnettuna
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
1 tl turetta minttua hienonnettuna
ripaus suolaa

Lisäkkeeksi grillattuja
perunoita
sipuleita
tomaatteja




Valmista grillauskastike sekoittamalla kaikki ainekset tahnamaiseksi seokseksi. Laita kyljysrivi uunivuokaan ja hiero kastike ribseihin kauttaaltaan. Peitä vuoka tiiviisti foliolla ja kypsennä 130-asteisessa uunissa toiseksi alimmalla tasolla noin 4 tuntia. Tarkista kypsyys haarukalla - lihan tulee olla paistamisen jälkeen kypsää ja irrota luusta, sillä grillissä siihen otetaan vain kaunis pinta. Säästä vuokaan jäävä kastike grillatun lihan voiteluun.




Grillaa lihoja ensin luupuoli alaspäin niin että ne saavat kunnolla väriä pintaan, mutteivät pala. Käännä ja grillaa toinen puoli nopeasti. Sivele ribsit vuokaan jääneellä kastikkeella ja tarjoa grillattujen perunoiden, sipuleiden ja tomaattien kanssa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti