tiistai 31. tammikuuta 2023

Kevytsavustettu gourmet-lohi ja rapeimmat uuniperunat


Tykkään kotikeittiössäkin silloin tällöin savustaa vaikkapa lohta. Se onnistuu savustuspistoolilla ja savustuspuruilla helposti. Lohipala maustuu kevytsavustuksessa paistinpannulla folion alla kymmenessä minuutissa herkulliseksi. Kun lisäksi käyttää supertuoretta sushi-laatuista lohta, on tulos gourmet-tasoa. 


Tällä kertaa halusin tarjota lohen uuniperunoiden kanssa ja samalla kokeilla ystävältä oppimaani niksiä, jolla uuniperunoista saa erityisen rapeita. Pieni määrä ruokasoodaa perunoiden keitinvedessä parantaa perunoiden rakennetta, ja ne kypsyvät uunissa ihanan rapeiksi!


Jos kiinnostaa savustuspistoolin käyttö, katso tämä aiempi postaus.
Käyttämäni savustuspistooli löytyy täältä.



Rapeimmat uuniperunat kahdelle

8 perunaa kuorittuna ja lohkottuna neljään osaan
1 rkl suolaa
1 tl ruokasoodaa
2 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua rosmariinia
mustapippuria
suolaa

Laita vesi kiehumaan kattilaan, lisää suola. Kun vesi kiehuu, lisää ruokasooda ja perunat. Keitä kypsiksi ja anna kuivahtaa.

Sekoita astiassa oliiviöljy, timjami ja rosmariini. Laita perunalohkot laakeaan uunivuokaan, kaada päälle öljyseos ja sekoita niin että palat kostuvat kauttaaltaan. Tarkista maku ja mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä perunoita 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes perunat saavat kullanruskean pinnan. Sekoita perunoita muutaman kerran paistamisen aikana.



Kevytsavustettu gourmet-lohi kahdelle

300 g pala lohen kylkifileetä, esimerkiksi Froya, jonka lohi on sushi-laatuista
suolaa
mustapippuria
2 rkl voita paistamiseen
savustuspuruja
vihreitä yrttejä koristeluun, käytin tällä kertaa thaibasilikaa

Ota lohi jääkaapista huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista, leikkaa kahdeksi annospalaksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita voi pannulle, siirtele lastalla kunnes kuplinta lakkaa ja laita lohi pannulle päällipuoli alaspäin. Kypsytä noin 30 sekuntia. käännä ja siirrä pannu pois liedeltä.

Peitä pannu tiiviisti foliolla ja anna savustuspistoolin täyttää pannu savulla. Vedä savustusletku pois ja anna savun maustaa lohta viiden minuutin ajan. Toista savustus vielä toiseen kertaan. Samalla kun lohi maustuu savulla, se jatkuu kypsymistä toiselta puolelta.

Siirrä lohipalat tarjoilulautasille, kaada päälle pannulta ruskistettu voi, koristele yrteillä ja tarjoa uuniperunoiden kanssa.





3 kommenttia:

  1. No ainakin soodaperunoita aion kokeilla! Minkähänlainen vempele se savustuspistooli mahtaa olla, onko sulla kuvaa? Mihin muuhun ruoanlaitossa käytät sitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitan tähän linkin aiempaan postaukseen, jossa savustuspistoolin käyttö kerrottu tarkemmin: http://blondkitchen.blogspot.com/2017/09/savustetut-kampasimpukat.html Ja tässä linkki siihen savustuspistooliin, jota itse käytän: https://chezmarius.fi/tuote/sage-savustuspyssy-2/

      Poista
    2. Lisäsin noi linkit myös itse blogipostauksen alkuun.

      Poista