torstai 12. tammikuuta 2023

Lohi sashimia, kuumaa seesamöljyä, greippiä ja maustekastiketta


Sain kaupasta supertuoretta lohen selkäfilettä ja päätin tarjota sen sashimina. Kalansiivut saivat päälleen kuumaa seesamöljyä, mikä sekä maustaa että hiuksen hienosti kypsentää niitä. Lohi viimeistellään maustekastikkeella, johon makua ja happoa tuovat lime ja greippi. Annos sai kehuja illallisvierailta ja siitä tuli sashimi-suosikkini!


Kahteen annokseen tarvitaan
100 g sashimilaatuista tonnikalaa, parhaiten sopii selkäfile, ohuiksi siivuiksi leikattuna kuvan mukaisesti
2 rkl soijakastiketta
2 rkl seesamöljyä kuumennettuna 

Maustekastike:
2 rkl soijakastiketta, mielellään vähäsuolaista
2 tl limemehua
2 tl greippimehua
pieni määrä raastettua inkivääriä

Lauraselle ennen tarjoilua:
6 palaa greippiä paloina, joissa ei ole kalvoja
2 rkl kevätsipulia hienonnettuna
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
tuoretta korianteria hienonnettuna


              


Asettele ohuiksi leikatut tonnikalasiivut kauniisti tarjoilulautasille. Kostuta siivut pienellä määrällä soijakastiketta - juuri sen verran että kalan pinta kostuu, mutta kastiketta ei valu lautaselle. Anna tekeytyä huoneen lämmössä sen ajan kun teet muut valmistelut.

Tee maustekastike sekoittamalla ainekset pienessä kulhossa. Paahda seesaminsiemenet pannulla niin että ne alkavat tuoksua, siirrä lautaselle odottamaan. Hienonna kevätsipuli ja korianteri. Leikkaa greipistä sektoreittain terävällä veitsellä 6 palaa siten, ettwi paloihin jää lainkaan kalvoja.

Lämmitä seesamöljy pannulla kunnes siitä alkaa nousta savua. Lusikoi kuuma öljy tasaisesti kalapalojen päälle. Annostele maustekastike kalasiivujen päälle. Lisää lopuksi greipinpalat, kevätsipuli, korianteri ja paahdetut seesaminsiemenet lohen päälle. Tarjoile välittömästi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti