perjantai 22. syyskuuta 2017

Savustetut kampasimpukat savustuspyssylläTänään illallisella nautimme savustettuja kampasimpukoita. Jottei kesän mauista tarvitsisi vielä luopua, hankimme savustuspyssyn. Sillä saa kotikeittiössä ihanan savun aromin erilaisiin ruokiin. Savustuspistooli tuottaa savua, joka johdetaan kelmulla katettuun astiaan. Savu maustaa ruoan muttei kypsytä sitä samaan tapaan kuin jos tekisit sen avotulella. Valmistin savustettuja kampasimpukoita greippi-voikastikkeessa. Ruokavieraani rakastivat niitä, joten päätin jakaa ohjeen ja samalla vinkkejä savustuspyssyn käyttöön. Tuo greippi-voikastike toimii hienosti myös paistettujen kampasimpukoiden kanssa, joten savustus ei ole must!
Savustuspyssyllä voi valmistaa vaikkapa lohta, ahvenia, lihaa, munakoisoa ja muita kasviksia, kastikkeita, jäätelöä ja juomia - vain mielikuvitus on rajana. Ensimmäisenä savustuskerralla ystäväni onnistui savustamaan minut ulos keittiöstä! Niinpä haluankin tässä jakaa savustamisesta saamiamme oppeja.
Valitse savustusta varten sopiva astia, aseta sinne ruoat ja peitä astia tiiviisti tuorekelmulla, jonka alta savustusletku johtaa savun astiaan. Laita savustuspistooliin savustuspurua. Käynnistä pistooli suurella teholla ja sytytä purut. Kun savua alkaa kehittyä, säädä pistooli pienemmälle. Niin, ja tässä vaiheessa vinkki: koko operaatio kannattaa sattuneesta syystä hoitaa liesituulettimen alla!
Astian täytyttyä savulla sammuta puhallus. Kun savu astiassa alkaa muutaman minuutin kuluttua hälvetä, käynnistä pyssy uudelleen. Toista sama 2 - 6 kertaa riippuen savustettavan ruoan koosta ja siitä kuinka voimakkaan savun aromin haluat. Kampasimpukoiden savustamiseen käytimme tammipurua. Kukin puulaji antaa ruokaan omanlaisensa aromin.
Kampasimpukoiden greippi-voikastikkeeseen tarvitaan (2 annosta):

3 rkl voita
1 valkosipulin kynsi murskattuna
0,5 dl geippimehua
0,5 dl greipin kuoren suikaleita, jotka on ensin ryöpätty kiehuvassa vedessä
0,5 tl Worcester-kastiketta
0,5 dl persiljaa hienonnettuna
hyppysellinen sokeria, mieluiten kuivusokeria
suolaa
valkopippuria

Voit korvata greipin appelsiinilla. Jätä silloin sokeri pois, koska appelsiini on greippiä makeampi.
Laita voi kattilaan ja lisää muut ainekset. Anna kypsyä miedolla lämmöllä viisi minuuttia.

Voit savustaa tuoreet kampasimpukat sellaisenaan, tai käyttää ne halutessasi ensin nopeasti pannulla, jolloin ne ehtivät kypsyä ja saada väriä. Leikkaa kampasimpukat poikittain niin että saat kaksi kiekkoa, jotka asetat kuoreen tai muuhun sopivaan astiaan rinnakkain. Annostele kastike kampasimpukoiden päälle ja savusta ne kelmun alla savustuspyssyllä. Annoin savustusastian täyttyä savulla neljästi, ja  olin saamaani savuaromiin tyytyväinen. Kokeilemalla löydät itseäsi miellyttävän savustusvoimakkuuden.
Meidän perheessä on nyt siirrytty luomu-astioihin!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti