maanantai 21. huhtikuuta 2025

Ranskalaiset etanat



Etanat on perinteinen Välimeren keittiön raaka-aine, jolla jo Roomalaiset herkuttelivat. Etanoista saa helposti valmistettua maistuvan ruoan. Tähän annokseen olen saanut inspiraation Pastiksesta, joka on erikoistunut ranskalaiseen keittiöön. Annokseen tuovat luonnetta fenkolinsiemenet, anis ja homejuusto, tuloksena lempeän herkullinen ja lämmittävä ruoka.


Kahteen pääruoka-annokseen tai neljään alkuruoka-annokseen tarvitaan:
24 etanaa ilman kuoria, noin 125 g
2 rkl voita paistamiseen
50 g homejuustoa 
rakuunaa tai persiljaa hienonnettuna valmiin annoksen päälle

Maustevoi:
75 g voita huoneenlämmössä pehmenneenä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 rkl shalottisipulia hienonnettuna
5 rkl fenkolia hienonnettuna
3 rkl oliiviöljyä paistamiseen
1/2 tl fenkolisiemeniä
1/2 tl kokonaisia aniksia
1/2 tl mustapippuria
1 rkl kuivaa vermuttia (ei välttämätön)




Laita etanat siivilään ja huuhtele niitä kylmässä vedellä. Laita etanat kylmään veteen 20 minuutiksi, valuta siivilässä.

Valmista maustevoi: Kuullota hienonnettu shalottisipuli, valkosipuli ja fenkoli oliiviöljyssä, anna jäähtyä. Paahda kuivalla pannulla fenkolinsiemenet, anikset ja mustapippurit niin että ne alkavat tuoksua. Hienonna morttelissa ja siivilöi seos astiaan, lisää pehmentynyt voi ja muut ainekset, sekoita tasaiseksi ja säilytä jääkaapissa.




Laita voi pannulle ja lisää etanat kun voi on alkanut vaahdota, paista kolmisen minuuttia. Laita etanat etanapannun syvennyksiin tai pieniin uunivuokiin, lisää päälle maustevoi ja lopuksi homejuustosiivut. 




Paista 200-asteisessa uunissa 5-10 minuuttia niin että juusto on saanut hieman väriä. Lisää päälle rakuuna tai persija ja tarjoa välittömästi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti