Sain idean tähän ruokaan kesäisellä ravintolavierailulla Porvooseen. Grillattu munakoiso saa kumppaniksi täyteläisen romesco-kastikkeen, fetaa ja manteleita. Romesco on espanjalainen Kataloniasta kotoisin oleva kastike, jota tarjotaan grillatun kalan ja vihannesten kanssa sekä dipattavaksi vaikka leivällä. Kaunis annos oli herkullinen ja tarjosi kivoja kesäisiä makuja tasapainoisena kokonaisuutena.
Romesco-kastike 4 annokselle, ruokaan tarvitaan tästä puolet ja loppu jää seuraavaan ruokaan
2 suippopaprikaa halkaistuna, siemenet ja valkoinen osa poistettuna
2 tomaattia lohkottuna
2 rkl tomaattipyrettä
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl panko-jauhoa tai korppujauhoa
0,5 dl mantelilastuja paahdettuna kuivalla pannulla hetki
0,5 dl hasselpähkinöitä paahdettuna kuivalla pannulla hetki
2 rkl punaviinietikkaa
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl pimenton-savupaprikajauhetta
chilijauhetta
suolaa
mustapippuria
Laita halkaistut suippopaprikat uunipellille kuoripuoli ylöspäin ja tomaatit kuoripuoli alaspäin. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes paprikoiden kuori alkaa saada väriä. Sulje uunista otetut paprikat muovipussiin hetkeksi, ja poista sen jälkeen niiden tummunut kuori vetämällä.
Laita tehosekoittimeen pienityt paprikat ja tomaatit, valkosipuli, tomaattipyre, paahdetut mantelilastut ja hasselpähkinät, panko-jauho, punaviinietikka, oliiviöljy, savupaprikajauhe, chilijauhe, suola ja mustapippuri, ja aja tasaiseksi massaksi. Tarkista maku. Laita kastike suljettavaan astiaan jääkaappiin niin että se ehtii tekeytyä mielellään tunnin ajan ennen tarjoilua. Kastike säilyy jääkaapissa seuraavaa käyttöä varten useita päiviä.
Kaikki seuraavat raaka-ainemäärät on mitoitettu kahdelle annokselle:
Grillattu munakoiso
1 munakoiso halkaistuna1 valkosipuli hienonnettuna
suolaa
mustapippuria
kuivattua oreganoa
oliiviöljyä
Halkaise munakoiso pituussuunnassa ja vedä siihen matalat ristikkäisviillot sentin välein kuvan mukaisesti. Lisää päälle valkosipuli, suola, mustapippuri, oregano ja oliiviöljy. Grillaa munakoisoa kuoripuoli hiiliä tai vastusta kohti kunnes munakoiso saa väriä ja sen rakenne pehmenee. Ota pois lämmöstä ja anna hetki jäähtyä ennen pleittausta.
Jugurttikastike
2 dl kreikkalaista jugurtti
limemehua
suolaa
Mausta kreikkalainen jugurtti limemehulla ja suolalla, tarkista maku.
Lautaselle pleittausvaiheessa
3 retiisiä tulitikun muotoon leikattuina
kourallinen manteleita
50 g fetajuustoa
lehtipersiljaa
Aseta tarjoilulautaselle munakoiso ja levitä sen päälle reilu kerros romesco-kastiketta. Murustele päälle feta-juustoa ja lisää mantelit. Levitä jugurttikastike kauniisti munakoison viereen, ja koristele annos retiisitikuilla ja lehtipersiljalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti