sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Savustettua lohta shiso-lehdellä aasialaisittain



Farang ja muut aasialaishenkiset ravintolat ovat tehneet meille tutuksi shiso- ja betel-lehdet. Shiso eli Perilla on aasialaisessa keittiössä käytetty mintunsukuinen kasvi, jonka parfyymisessa maussa on aavistus minttua, basilikaa, sitrusta ja yrttisyyttä. Shiso-lehden päälle voi helposti koota vaikkapa maustetusta kalasta tai äyriäisistä maukkaan alkupalan. Alkupala nautitaan sormin viemällä shiso-lehti tortillan tapaan täytteineen suuhun - helppoa ja ihanan herkullista! 





Ilahduin huomatessani Stockmannin Herkussa shiso-lehtiä myynnissä ja päätin kokeilla niitä ensimmäistä kertaa kotona. Alkupaloja on kiva valmistaa usealla täytteellä. Tein kullekin ruokalijalle 4 alkupalaa, kaksi lohella ja kaksi jättiravulla. Tässä ensin savulohi-shison ohje: 

Savulohi-shisoihin tarvitaan
4 shiso-lehteä
versosalaattia, jossa erilaisia versoja
lämminsavulohta

Kastike:
soijakastiketta
limen mehua
tuoretta inkivääriä raastettuna
chiliä hienonnettuna

Valmista kastike: lisää soijakastikkeeseen limemehua, tuoretta raastettua inkivääriä ja hienonnettua chiliä. Sekoita. Aseta shiso-lehdelle versosalaattia ja pala lämminsavulohta. Lisää lohen päälle kastiketta.



keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Jättiravut mausteöljyssä paistettuna


Yksinkertaiset ruoat ovat usein kaikista herkullisimpia. Onnistuin lötytämään ensiluokkaisia jättirapuja ja valmistin ne italialaisen ruokafilosofian mukaan: Take excellent ingredients and don't spoil them! Paistoin jättiravut kokonaisina laadukkaassa oliiviöljyssä, jota maustoivat valkosipuli, chili ja rosmariininoksa. Yksinkertainen ja huikean herkullinen ateria valmistui hetkessä. Ravut on kiva tarjota pöytäseurueelle jaettavana annoksena yhteisestä astiasta. Rapujen seuraksi sopii rapeaksi paahdettu leipä, jota on kiva dippailla mausteöljyyn.




Näitä tarvitaan:
jättirapuja
valkosipulin kynsiä ohuina siivuina
hieman punaista chiliä hienonnettuna
rosmariinin oksa
lisäkkeeksi rapeaksi paahdettua leipää




Laita pannulle runsaasti oliiviöljyä, valkosipuli, chili ja rosmariinin oksa. Lisää kuumalle pannulle jättiravut ja kypsennä kummaltakin puolelta kunnes ravut ovat saaneet kauniin punaisen värin. Laita tarjolle yhteiselle lautaselle mausteöljyineen. Tarjoa rapujen kanssa paistettuja perunoita ja rapeaksi paahdettua leipää, jota on kiva dippailla mausteöljyyn.



maanantai 4. tammikuuta 2016

Napue Gin drinkki mustikoilla ja rosmariinilla




Suomalainen Napue Gin on maultaan hedelmäinen ja siitä valmistuu mustikoiden ja rosmariinin maustamana ihana drinkki. Vaikket olisikaan ginin ystävä, kannattaa kokeilla tätä! International Wine and Spirits Competitionissa 150 ehdokkaan joukosta parhaaksi valittu gini saa makua katajanmarjan lisäksi mm. karpalosta, tyrnistä, tillistä, mesiangervosta, sitruunan- ja appelsiininkuoresta, korianterinsiemenestä ja kardemummasta. Hedelmäisen raikas ja aromaattinen gini houkuttelee kehittelemään drinkkejä yhdistelemällä siihen marjoja ja yrttejä!


Muita ohjeita:
Napue Gin & Tonic
Napue Gin mansikoilla, mintulla ja appelsiininkuorella

Napue Gin ruoanlaitossa:
Napue ginillä graavattu lohi




Yhteen juomaan tarvitaan
4 cl Napue giniä
10 cl laadukasta tonic-vettä, esimerkiksi Fever-Tree Mediterranean Tonic Water tai Fentimans Tonic
kuivia jääpaloja
rosmariinin oksa
mustikoita

Kun käytät drinkkiin laadukasta giniä, kannattaa valita myös laadukas tonic.




Poista rosmariinin oksasta alimmat lehdet ja pujota siihen mustikat. Halutessasi voimakkaampaa yrtin makua puristele rosmariinin oksaa kädessäsi. Laita korkeaan lasiin jääpalat, rosmariininoksa mustikoineen ja lisää gini ja tonic-vesi.