sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

FenkolirisottoFenkolirisotossa toteutuu italialaisen keittiön filosofia: edullisista raaka-aineista saadaan herkullinen ruoka, jossa ainesten maut tulevat hienosti esille. Fenkoli on korkealuokkainen ja usein aliarvostettu raaka-aine, josta saa herkullista ruokaa. Kaiken lisäksi se on huipputerveellinen sisältäen paljon C-vitamiinia, rautaa ja antioksidantteja. Mutta ne kaikki unohtuvat, kun pääsee maistamaan tätä ihanaa risottoa!


Risotto valmistetaan paistinpanulla, ja on tärkeää sekoittaa riisiä kypsymisen aikana riittävän usein jotta risotosta saadaan kermaisen kosteaa. Käydessäni ravintola Murussa minulle tarjottiin kuivaa risottoa, mikä oli seissyt kattilassa tai lämpölampun alla ties kuinka kauan. Ikävä kokemus, mitä ei parantanut agressiivisen tarjoilijan epäasiallinen käytös. Tämän Muru-ravintolan virheen välttää, kun muistaa sekoitella riisiä sen kypsyessä ja tarjoaa risoton välittömästi.


Neljän ruokalijan annokseen tarvitaan
1/2 fenkoli hienonnettuna
fenkolin vihreät osat hienonnettuna
1 ruokalusikallinen fenkolinsiemeniä hienonnettuna
pieni sipuli pieneksi hienonnettuna
5 rkl voita, puolet paistamiseen ja loput myöhemmin
3 dl risottoriisiä, esimerkiksi Carnaroli tai Arborio sopii hyvin
vettä
suolaa
mustapippuria
1/2 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl parmesaani-juustoa raastettuna
Laita nokare voita kuumalle paistinpannulle ja kuullota siinä hienonnettu sipuli, fenkoli ja fenkolinsiemenet. Lisää valkoviini ja riisi, sekoita. Lisää kiehuvaa vettä, sekoita ja anna nesteen imeytyä riisiin. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kun neste on imeytynyt riisiin, lisää taas kiehuvaa vettä. Toista sama kunnes riisi on al dente -kypsää. Muista sekoittaa aika ajoin riisin kypsyessä, jolloin risotosta tulee kermaisen kosteaa kuten kuvassa. Lisää lopuksi voi, fenkolin hienonnetut vihreät osat, sekoita ja anna hautua noin minuutti. Lisää parmesaaniraaste, sekoita ja tarjoile välittömästi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti