keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Ruokainspiraatiota RoomastaTämä vuotinen talviloma vaihtui kiireiden vuoksi kevätlomaan Roomassa. Pako koleasta ja sateisesta Suomesta tuntui houkuttelevalta, ja kun keväiseen auringonpaisteeseen vielä yhdistää ihanan italialaisen ruoan ja viinin Rooman upeissa puitteissa, ovat nautinnollisen loman ainekset koossa. 
Pyrin aina matkoitani löytämään kotikeittiööni uusia ideoita ja inspiraatiota. Laukussani kulkee aina mukana pieni muistikirja, johon kirjoitan ravintoloissa saamani uudet ideat. Kokosin tähän postaukseen muutamia Rooman matkalla saamiani ajatuksia, joilla piristää kotoista ruoanlaittoa.


Olen oppinut Roomassa uusia kiinnostavia makuyhdistelmiä: paistetut jättiravut maistuvat voissa kypsennetyn pinaatin kanssa herkullisilta.
Huikean maukkaaseen kalatartariin makua toivat avokado, rakuuna ja erinomainen oliiviöljy. Italialaiset käyttävät monesti kalaruoissa rakuunaa siinä missä me tilliä.
Juustojen sekoittamalla syntyy lohturuokien aatelia. Nauttimani herkulliset tortelliinit oli täytetty kolmen juuston seoksella, jonka päälle oli raastettu parmesaania ja rouhittu runsaasti mustapippuria.
Teknistä taituruutta edusti mustekalapasta, jossa mustekala oli leikattu julienne-suikaleiksi, joiden paksuus oli sama kuin itse tehdyn pastan. En tiedä miten tuo mustakalan leikkaaminen onnistuu noin ohueksi, mutta aion harjoitella! Kolmantena raaka-aineena ruoassa oli kesäkurpitsa, joka oli myös suikaloitu ohueksi. Mausteena ripaus chiliä.
Roomassa on parhaillaan menossa artisokka-sesonki. Monet avintolat ovat somistaneet ikkunansa ja sisäänkäyntinsä artisokilla, ja menuilla on toinen toistaan herkullisempia artisokkaruokia. Oma suosikkiannokseni oli baby-artisokista valmistettu salaatti, jossa pienet, vaaleat artisokat oli mandoliinilla viipaloitu ohueksi. Ne tarjottiin pienten rapeaksi paistettujen pancetta-pekonipalasten kanssa. Kastikkeena hyvää oliiviöljyä, sitruunamehua ja pieni ripaus persiljaa ja mustapippuria. 
Roomalaiset yhdistävät taiten seafoodin ja hedelmät. Opin tämän muun muassa sashimi-tyyppisessä raakaa kalaa sisältävässä annoksessa, johon kirpeyttä ja aromia toi greippisorbet. Tulen yhdistelemään seafoodia ja hedelmiä rohkeasti myös omassa keittiössäni.
Viimeeksi maistoin merisiilin mätiä kalastajien veneestä vieraillessani Samoksella. Hedonistisestä Roomasta löytyy riittävästi ruoasta nauttivia ihmisiä ja ravintoloita, jotka tarjoavat tuoreita merisiilejä.
Tutkimusretki hyvät ruoan ja italialaisen kulttuurin sielunmaisemaan jatkuu. Roomalaisen ravintolan iskulause kiteyttää mission hienosti!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti