sunnuntai 25. joulukuuta 2016

Etärakkaus



Rakastan Berliiniä. Siitä on tullut minulle kuluneiden vuosien ja lukuisten matkojen myötä etärakkaus. Berliini on suuri seikkailu, mutta samalla se tuntuu myös kotoisalta. Mukulakivikatuja kävellessä kaupunki tuo etäisesti mieleen Helsingin. Vielä pari vuosikymmentä sitten Berliini oli epäsuosiossa. Saksalaisia yritettiin eri konstein houkutella sinne asumaan. Berliini muistutti saksalaisia liikaa kaikesta siitä minkä he halusivat unohtaa: toinen maailmansota, tappion tuoma nöyryytys, jaettu saksa ja kylmä sota.









Kaikki kuitenkin muuttui. Muurin murruttua Berliini tarjosi kasvualustan, joka houkutteli muusikoita, taitelijoita ja bilettäjiä. Berliini oli kuin New York 80-luvulla tai Lontoo brittipopin kulta-aikana. Kaupunki heräsi henkiin uudella boheemilla tavalla. Kuten joku on ilkeästi sanonut: Berliini on kaikkea mitä Saksa ei ole: spontaani, jännittävä, avoin ja kosmopoliittinen. Tämä on nostanut Berliinin Euroopan kolmanneksi suosituimmaksi kaupunkikohteeksi heti Pariisin ja Lontoon jälkeen.












Kun rekka ajoi väkijoukkoon Breitscheidplatzin joulumarkkinoilla surmaten ja vahingoittaen kymmeniä ihmisiä, hyökkäyksen paikka ja aika olivat tarkoin harkittuja. Berliini on vapaamielinen ja kosmopoliittinen kaupunki. Joulu symboloi uskonnollisen merkityksen lisäksi rauhaa ja rakkautta. Kävimme Berliinissä vain pari viikkoa ennen terroritekoa. Kaupunki oli joulutoreineen kaunis ja viehättävä, mutta ilmapiiri oli aiempaan verrattuna kiristynyt. Onko syynä väkivallan lisääntyminen Euroopassa, maahanmuuttaja-aalto vai Saksan tulevien vaalien luoma jännite, en tiedä. 










Berliini säilyy etärakkautenani jatkossakin. Toivon että berliiniläiset selviävät hyökkäyksen aiheuttamasta järkytyksestä ja kaupunki säilyttää avoimen, iloisen ja luovan ilmapiirin. Kokosin tähän postaukseen kuvia viime vuosien matkoiltamme Berliiniin. Inspiroiva kaupunki ja ystävälliset berliiniläiset ovat antaneet ihania kokemuksia ja muistoja. Näemme pian taas!













perjantai 23. joulukuuta 2016

Soft shell -rapua friteerattuna



Katson leikkuulaudalla köllötteleviä soft shell -rapuja. Pienillä taskuravuilla on pehmeä kuori ja pienet sakset. En ole koskaan aiemmin valmistanut niitä, vaikka ravintolassa niillä onkin tullut herkuteltua useammankin kerran. Kun sitten Stockan pakastealtaasta sattui silmääni soft shell -rapupakkaus, päätin kokeilla valmistaa niitä kotona. Hetken googlailun jälkeen löytyi video,  jonka avulla rapujen puhdistaminen onnistui kätevästi. Se on loppujen lopuksi helppoa, paljon helpompaa kuin esimerkiksi hummerin käsittely.


Puhdistetut pehmeäkuoriset ravut saivat maustua hetken marinadissa, minkä jälkeen leivitin ne japanilaisissa panko-jauhoissa ja friteerasin auringonkukkaöljyssä. Suussa sulavat, ihanan rapeat taskuravut palkitsivat rohkeuteni!


Kahden ruokailijan
4 soft shell -rapua
2 kananmunan valkuaista
ripaus suolaa
panko-korppujauhoja
auringonkukkaöljyä friteeraamiseen

Marinadi:
6 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
1 tl sesamöljyä
1 limen mehu
2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 valkosipulin kynttä murskattuna
1 rkl korianteria hienonnettuna
ripaus chiliä hienonnettuna

Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Puhdista ravut videon ohjeen mukaan ja laita marinadiin viideksi minuutiksi.




Kastele ravut munanvalkuaisessa ja kierittele panko-jauhoissa. Friteeraa ravut auringonkukkaöljyssä kunnes ne alkavat punertaa. Nosta ravut talouspapaerin päälle, jolloin liika öljy imeytyy pois.

Laita tarjoilulautaselle versosalaattia ja nosta sen päälle ravut. Raasta ravuille hieman tuoretta inkivääriä. Pirskottele päälle oliiviöljyä.



tiistai 20. joulukuuta 2016

Lohi-ceviche ja avokadoa



Joulupöytään on kiva tuoda vaihtelua valmistamalla perinteinen raaka-aine uudella tavalla. Tuoreesta lohesta valmistuu 15 minuutissa herkullinen, vähäkalorinen ja näyttävä ruoka. Cevicheen tarvitaan erittäin tuoretta kalaa, joka nopeasti kypsytetään limestä tai sitruunasta saatavilla hapoilla. Marinointiin riittää kaksi - kolme minuuttia, jonka aikana kalapalat kypsyvät ja maustuvat yrteillä. Naureskelin aluksi Jamie Oliverin ohjeen 2,5 minuutin kypsytysajalle, mutta omien kokeilujen jälkeen pidän sitä hyvänä. Tarjosin cevichen tällä kertaa avocadon kanssa. Värikäs annos sopii hienosti myös juhlapöytään!


Katso myös ohjeet ceviche siiasta ja ceviche kuhasta.


Kahden ruokailijan alkuruoka-annokseen tarvitaan
100 g tuoretta lohifilettä ruodottomana
2 rkl kevätsipulia hienonnettuna
2 rkl fenkolin vihreitä versoja hienonnettuna
1,5 limen mehu
Maldon-suolaa
tuoretta chiliä hienonnettuna

Avokado-salaatti:
1 kypsä avokado pieneksi kuutioituna
2 rkl kevätsipuli hienonnettuna
1/2 limen mehu
Maldon-suolaa

Aloita valmistamalla avokado-salaatti. Kuutioi avokado, lisää hienonnettu kevätsipuli, limemehu ja mausta suolalla. Sekoita ja peitä tuorekelmulla jottei ilma pääse tummentamaan avokadoa.

Pilko lohi sentin kuutioiksi ja laita kulhoon odottamaan. 

Valmista marinadi eri kulhoon sekoittamalla hienonnettu kevätsipuli, fenkoli, chili, limemehu ja suola. 

Kata pöytä valmiiksi ennen kuin kokoat annoksen, jottei kala joudu odottamaan marinadissa liian kauan. Asettele avokado-salaatti lautasen keskelle. 

Kaada marinadi lohikuutioiden päälle ja nostele sekaisin niin että kala kostuu kauttaaltaan. Anna maustua 2,5 minuuttia. Nostele lohikuutiot avokadon päälle niin että marinadi jää kulhoon.

sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Napue Gin -graavattu lohi ja fenkolisalaattia



Graavattuun loheen saa raikkaan yrttisen aromin maustamalla sen suomalaisella Napue Ginillä. Maailman parhaana palkitussa ginissä maistuu koivunlehti, mesiangervo, tyrni, karpalo ja tietenkin myös katajanmarja. Mattimyöhäistä ilahduttaa myös tieto siitä, että gini nopeuttaa graavautumista: lohi on valmista nautittavaksi jo vuorokauden kuluttua!



Kahden ruokailijan alkuruoka-annokseen tarvitaan
150 g tuoretta lohifilettä
2 rkl Maldon-savusuolaa tai tavallista Maldon-suolaa
4 cl Napue Giniä
1 oksa rosmariinia
tilliä koristeluun

Fenkolisalaatti:
1 dl fenkolia ohueksi siivutettuna
1/2 appelsiinin mehu ja kuori raastettuna
suolaa
fenkolin vihreää osaa tai tilliä koristeluun




Ota pala leivinpaperia ja aseta se foliopaperin päälle. Ripottele keskelle 1/2 rkl suolaa ja aseta sen päälle lohifileen pala nahkapuoli alaspäin. Kaada lohen päälle Napue Gini ja lisää loput 1,5 rkl suolaa sekä tuoretta rosmariinia. Kääri paketti tiiviiksi ja anna sen graavautua vuorokauden ajan jääkaapissa.

Laita ohueksi siivutettu fenkoli astiaan, mausta suolalla, raastetulla appelsiininkuorella ja appelsiinimehulla. Anna marinoitua noin puoli tuntia huoneenlämmössä.

Asettele fenkolisalaatti tarjoilulautasille. Pyyhi graavilohen pinta kuivaksi talouspaperilla ja leikkaa siitä ohuita siivuja ja aseta ne kauniisti fenkolisalaatin päälle. Koristele fenkolin vihreällä osalla tai tillillä.