maanantai 16. joulukuuta 2019

Lohipastramia ja mätiä



Lohen tarjoiluun saa kivaa vaihtelua kun siitä valmistaa pastramia. Pastramin ideana on kypsentää lohi matalassa lämpötilassa siten, että lohi jää sisältä herkullisen punaiseksi ja leikkautuu kauniiksi paloiksi. Lohi pyöritellään pippuriseoksessa ja tarjotaan vaikkapa mädin ja hapankermakastikkeen kanssa, jolloin annoksesta tulee kaunis ja juhlava alkuruoka. Annoksen lohen että mädin voi lisäksi helposti savustaa myös kotikeittiössä, kun käytössä on savustuspistooli, mutta ruoka toimii hienosti myös ilman tätä.


Kahteen annokseen tarvitaan
200 g lohta
maldon-suolaa
2 rkl hienonnettua mustapippuria, valkopippuria ja rosepippuria
100 g kirjolohen mätiä
2 rkl kevätsipulia hienonnettuna

Hapankermakastike
2 rkl majoneesia
1,5 rkl smetanaa
1 tl sitruunamehua
suolaa
valkopippuria hienonnettuna

Jos haluat savustaa lohen ja mädin, tarvitset lisäksi hyppysellisen savustuspurua, esimerkiksi leppä tai hickory.





Leikkaa lohen selkäfileestä pitkänomainen ruodoton ja rasvaton noin neljän sentin levyinen pala, mausta suolalla ja pyörittele tiiviisti tuorekelmuun kuvan mukaisesti. Anna maustua jääkaapissa kaksi tuntia.

Valmista hapankermakastike sekoitamalla kastikeainekset. Hienonna pippurit morttelissa seokseksi. Hienonna kevätsipuli.





Lämmitä uuni 150 asteiseksi. Laita kelmutettu lohi uunivuokaan ja lisää vettä niin että pala peittyy puoleen väliin. Kypsennä 6 minuuttia, käännä lohipala ja kypsenna vielä 6 minuuttia. Huomaat kun lohen väri alkaa kypsyessä muuttua harmahtavaksi. Jäähdytä pala nopeasti laittamalla se pakastimeen kahdeksi minuutiksi jotta kypsyminen pysähtyy. Poista kelmu, pyörittele lohi pippuriseoksessa, leikkaa annospaloiksi ja asettele tarjolle hapankermakastikkeen ja mädin kanssa, koristele kevätsipulilla.





Halutessasi voit ennen tarjoilua savustaa mädin ja lohen savustuspistoolilla: levitä mäti laakealle astialle lohipalan kanssa ja peitä astia tiiviisti tuorekelmulla. Laita hyppysellinen savustuspurua (esmerkiksi leppä tai heckory sopii hienosti) savustuspistooliin, ohjaa letku astiaan kelmun alta, käynnistä pistooli ja sytytä puru. Kun astia on täyttynyt savusta sammuta laite ja anna savun vaikuttaa viitisen minuuttia. Toista käsittely kertaalleen.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti