torstai 11. kesäkuuta 2020

Omenastruudeli



Suloisen mausteinen ja makea omenastruudeli on ihana kesäinen jälkiruoka, joka sopii hienosti myös vierastarjoiluun. Voit valmistaa täytteen jo päiviä aikaisemmin, jolloin omenastruudelin valmistus vie vain puolisen tuntia. Tarjoile lehtevä lämmin struudeli jäätelön, vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa.


Näitä tarvitaan 4-6 annospalan valmistukseen:
4 omenaa
3 rkl + 3 rkl sokeria
3 rkl voita omenoiden paistamiseen
3 tähtianista
1 kanelitanko
1 vaniljatanko
1/2 sitruunan mehu ja kuoriraaste
5 rkl saksanpähkinöitä paloiteltuina
4 levyä filotaikinaa
80 g sulatettua voita taikinan voiteluun
kanelia jauhettuna
pölysokeria koristeluun haluttaessa
valintasi mukaan jäätelöä, vaniljakastiketta tai kermavaahtoa lisäkkeenä




Kuori omenat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Halkaise vaniljatanko ja irrota siemenet sisältä. Paloittele saksanpähkinät.

Valmista täyte: Sulata 3 rkl sokeria pannulla keskilämmöllä kunnes se on muuttunut kullanruskeaksi. Lisää 3 rkl voita, omenan palat, 3 rkl sokeria, tähtianikset, vaniljatanko, kanelin siemenet ja halkaistu kanelitanko. Kypsennä kunnes omenat ovat pehmenneet mutteivät soseutuneet. Mausta sitruunamehulla ja -raasteella, lisää pähkinät, poista tähtianikset, kanelitanko ja vaniljatangon puolikkaat ja siemenet. Tarkista maku ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Jos täyte on lämmintä, se tulee tulee filotaikinan läpi.




Sulata voi kattilassa. Levitä yksi filotaikinan levy kerrallaan leivinpaperin päälle, voitele voisulalla ja ripottele päälle vähän kanelia. Toista sama lopuille filotaikinalevyille. Voin ansiosta taikinalevyt kypsyvät lehteviksi. Lisää jäähtynyt täyte filotaikinan pitkälle sivulle, rullaa kääröksi voidellen samalla filotaikina voisulalla. Taita käärön päät rullaan alle ja paista 200-asteisessa uunissa kunnes taikina on muuttunut kauniin kullanruskeaksi. Leikkaa annospaloiksi, koristele haluttaessa pölysokerilla ja tarjoa jäätelön, vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa.




Vinkki: Omenastruudeli on kiva kesäinen jälkiruoka, joka sopii hienosti myös vierastarjoiluun. Voit valmistaa täytteen jo päiviä aikaisemmin ja säilyttää sen jääkaapissa, jolloin struudelin valmistaminen vie vain puolisen tuntia. Kun tein näin huomasin, että täyte oli säilytyksen aikana itse asiassa parantunut, sillä sen rakenne oli muuttunut marmeladimaiseksi ja maut olivat saaneet syvyyttä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti