keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

Kokonaisena grillattu kala kreikkalaisittain






Tämä kreikkalaisittain grillattu kala saa ihanasti makua yrteistä, valkosipulista, kapriksista ja sitruunasta. Kokonaisena kala säilyy grillattaessa herkullisen mehevänä, eikä sen valmistaminen ole vaikeaa. Yrttinen maustaminen sopii erityisesti kultaotsa-ahvenelle, meriahvenelle ja siialle, jotka ovat vaaleita ja vähärasvaisia. Grillatun kalan viimeistelee sen kanssa tarjottava yrttiöljy, ja lisäkkeiksi sopivat grillatut perunat ja kasvikset.



Näitä tarvitaan kahden ruokailijan annokseen:
600-800 g kultaotsa-ahven, meriahven tai siika, jossa nahka päällä
suolaa (merisuolaa tai Maldon-suolaa)
mustapippuria
kuivattua oreganoa
1 sitruunan mehu ja kuoriraaste
1 sitruuna puolitettuina siivuina
2 valkosipulinkynttä ohuina siivuina
2 rkl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
2 rkl kevätsipulia hienonnettuna
2 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
2 rkl tuoreen timjamin lehtiä hienonnettuna
1 rkl kapriksia
muutama rosmariinin oksa
oliiviöljyä
lankaa sitomiseen




Valmistele kala grillausta varten: Huuhtele kala kylmällä vedellä ja kuivaa talouspaperilla. Tee terävällä veitsellä muutama viilto pitkittäissuuntaan kalan kylkiin maustamista varten. Hiero suolaa kalan ulkopintaan, sisälle sekä viiltoihin. Toista sama rouhitulla mustapippurilla ja kuivatulla oreganolla. Työnnä valkosipulin siivuja viiltoihin. Täytä kala sitruunan ja valkosipulin siivuilla, lisää muutama rosmariinin oksa ja sido kalan vatsa langalla. Pirskottele oliiviöljyä kalan molemmille puolille.

Valmista yrttiöljy grillatun kalan lisäkkeeksi: Sekoita hienonnettu lehtipersilja, kevätsipuli, minttu, tilli, timjami ja loppu valkosipuli kulhossa, mausta oreganolla, sitruunan kuoriraasteella, suolalla ja mustapippurilla. Sekoita mukaan kaprikset, sitruunamehua ja oliiviöljyä niin että saat yrttiöljyä grillatun kalan seuraksi.

Grillaa kalaa ritilän päällä 6-8 minuuttia per puoli riippuen kalan koosta. Tarkista kypsyys painamalla kalaa kevyesti: kypsyessä kala kiinteytyy. Nosta kypsä kala syrjään ja anna sen levätä 5 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoa kala yrttiöljyn ja grillattujen perunoiden ja kasvisten kanssa, koristele annos sitruunasiivuilla.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti