maanantai 24. elokuuta 2020

Meriahven inspired by Gordon Ramsay



Gordon Ramsay on yksi suosikkikokeistani, ja olen saanut häneltä paljon inspiraatiota omiin kokkauksiini. Näin Gordonin hiljattain valmistamassa meriahventa eli seabassia uunissa paketoituna. Tässä perinteisessä ranskalaisessa menetelmässä kala kypsennetään uunissa paketissa, ranskaksi "en papillote", joka pitää maut hienosti tallessa. Tämä menetelmä sopii erilaisille kaloille ja lisäkkeille, mutta on tärkeää laittaa pakettiin mukaan nestettä, jotta kala hautuu meheväksi. Kalan lisäkkeeksi valmistin sinisimpukoita, simpukkakastiketta ja beluga-linssejä. Ihastuin valmiin annoksen kauniisiin väreihin ja herkullisen täyteläisiin makuihin!






Kahden ruokailijan seabass-annokseen tarvitaan
600 g meriahven eli seabass perattuna ja suomustettuna 
kourallinen fenkolia paloiteltuna
1 rkl kapriksia
puolikas sitruuna siivuina
3 rkl tilliä hienonnettuna
2 rkl voita
oliiviöljyä
6 cl valkoviiniä
suolaa
mustapippuria





Huuhdo kala ja kuivaa se. Mausta kauttaaltaan suolalla ja mustapippurilla. Täytä kala fenkolilla, sitruunalla, kapriksella, tillillä ja voilla. Nosta kala riittävän suuren folion tai voipaperin päälle, lorauta päälle oliiviöljyä ja lisää lopuksi valkoviini. Kääri tiiviiseen pakettiin - itse laitoin kalan tuplafolioon varmistuakseni että paketti on tiivis. Paista kalaa 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia, kunnes se on juuri ja juuri kypsä. Anna kalan levätä muutama minuutti ja tarjoa se sinisimpukoiden, simpukkakastikkeen ja beluga-linssien kanssa. Tarjoa lisäkkeenä myös kalan sisälle laittamasi fenkolit ja sitruunansiivut.




Sinisimpukat

300 g sinisimpukoita huuhdottuina ja avautuneet poistettuina
3 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä murskattuna
kourallinen kevätsipulia hienonnettuna
1 rkl vehnäjauhoja
16 cl kuiva valkoviiniä
1 dl vettä
chiliä hienonnettuna maun mukaan
kourallinen lehtipersiljaa hienonnettuna
suolaa
mustapippuria

Laita pannulle oliiviöljy ja kuullota siinä valkosipuli ja kevätsipuli. Lisää vehnäjauhot, anna kypsyä hetki, lisää valkoviini ja anna kiehua muutama minuuttia sekoittaen. Lisää chili, suola, mustapippuri, puolet persiljasta ja vesi. Kun neste kiehuu lisää sinisimpukat, sulje kannella ja heiluttele pannua niin että simpukat peittyvät nesteeseen. Anna kypsyä 8 minuuttia kunnes simpukat ovat avautuneet. Heitä pois avautumattomat simpukat. Säästä 5 rkl kastikkeesta beluga-linssien maustamiseen. Koristele annokset lopulla lehtipersiljalla.

Beluga-linssit

1 dl beluga linssejä
2 dl vettä 
suolaa
mustapippuria
5 rkl sinisimpukkakastiketta, jonka olet valmistanut edellä

Huuhdo linssit kylmällä vedellä. Kypsytä linssejä matalalla lämmöllä 20 minuuttia kunnes ne ovat pehmenneet ja neste haihtunut, mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää sinisimpukkakastiketta ja tarkista maku.
 

2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä, taisin nähdä ton saman ohjelman ja mietinkin että tota pitäs joskus kokeilla. Simpukat ja belugalinssit näyttää ihanilta! 😋

    VastaaPoista
  2. Voi kiitos ihana kuulla! 🙏 Lisäksi toi uunissa paketissa kypsentäminen on siistiä hommaa paistamiseen verrattuna. 😁

    VastaaPoista