maanantai 23. marraskuuta 2020

Haukiwallenberg, perunamuhennosta ja mummonkurkkuja



Haukiwallenberg on klassikko, jossa hienot suomalaiset raaka-aineet ovat pääosassa. Pinnalta rapea ja sisältä suloisen pehmeä haukipihvi maistuu perumuhennoksen ja mummonkurkkujen kanssa herkulliselta. Jos hauen ruotoisuus arveluttaa, wallenberg on hyvä valinta, sillä se valmistetaan ruodottomasta jauhetusta hauesta. Ruotojen poisto kotona on helppoa, kun ei tarvitse huolehtia siitä, että file säilyy ehjänä. Haukea saa myös valmiiksi jauhettuna hyvin varustelluilta kalatiskeiltä.


Kolmeen annokseen tarvitaan

Haukiseos:
250 g ruodotonta haukea jauhettuna
2 kananmunan keltuaista
0,5 sitruunan kuori raastettuna
1 reilu rkl tilliä hienonnettuna
1 reilu rkl ruohosipulia hienonnettuna
suolaa
valkopippuria myllystä
cayennepippuria
1,5 dl kuohukermaa

Lisäksi:
1 dl panko- tai korppujauhoja
2 rkl voita paistamiseen
tilliä koristeluun

Poista hauesta ruodot, leikkaa se kuutioiksi ja jauha tehosekoittimella hienoksi. Sekoita haukiseoksen ainekset siten, että lisäät vasta lopuksi  kerman vähitellen jatkuvasti sekoittaen niin että se on sekoittunut massaan ennen kuin lisäät uutta. Siirrä jääkaappiin tunniksi, jona aikana seos paksuuntuu.

Jaa seos kolmeksi pihviksi. Levitä panko- tai korppujauhot lautaselle ja leivitä pihvit molemmilta puolilta. Paista pihveihin voissa kaunis pinta ja kypsennä lopuksi 180-asteisessa uunissa 7 minuutin ajan.




Perunamuhennos
300 g jauhoisia perunoita
vettä
1 rkl suolaa
1,5 rkl huoneenlämpöistä voita
0,75 dl kermaa
suolaa

Kuori ja lohko perunat ja keitä suolatussa vedessä pehmeiksi. Valuta vesi ja ota talteen. Soseuta kuumat perunat muhennokseksi, lisää voi ja lämmin kerma, mausta suolalla ja vatkaa kuohkeaksi. Lisää tarvittaessa keitinvettä niin että saat sopivan kuohkean koostumuksen. 





Mummonkurkut

1 kurkku
0,75 dl vettä
0,25 dl sokeria (perinteisen reseptin mukaan sokeria tulisi puoli desiä, mutten itse pidä niin makeasta, joten puolitin määrän) 
0,25 dl omenaviinietikkaa
2 rkl tilliä hienonnettuna

Laita kattilaan vesi, sokeri ja omenaviinietikka. Kiehauta kunnes sokeri on liuennut ja anna jäähtyä hieman. Siivuta kurkku ohueksi ja kaada liemi päälle, lisää tilli ja anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti