tiistai 8. joulukuuta 2020

Blinejä ja kotona savustettua mätiä




Loppusyksy on aikaa, jolloin tuore kirjolohenmäti ilmestyy kauppoihin. Mikäpä sen parempi syy tehdä blinejä ja herkutella tuoreella mädillä! Tällä kertaa halusin tarjota blinit pienellä twistillä, ja kevytsavustin mädin. Perinteiset blinit valmistetaan tattarijauhoista, mutta itse valmistan ne mieluummin vehnäjauhoista. Tarjosin blinien kanssa smetana - creme fraiche -kastiketta, joka maustoin sitruunamehulla, valkopippurilla ja suolalla. Makua annokseen on kiva tuoda myös tuoreilla yrteillä, vaikkapa timjamilla. 


Kahdeksaan bliniin tarvitaan
4 dl kreikkalaista jugurttia (tai kermaviiliä)
20 g hiivaa
2½ dl vehnäjauhoja tai tattarijauhoja
1 tl sokeria
1½ dl kuumaa maitoa
1 tl suolaa
1 rkl voita sulatettuna taikinaan
1 rkl oliiviöljyä
2 kananmunan keltuaista
2 kananmunan valkuaista vaahdoksi vatkattuna
voita paistamiseen

Täytteeksi
300 - 400 g kirjolohen mätiä mielellään tuoreena
1 makea sipuli hienonnettuna
mausteeksi suosikkiyrttiäsi, esimerkiksi timjamia, oreganoa tai basilikaa
koristeeksi orvokinkukkia
pöytämausteena mustapippuria myllystä

Smetana-creme fraiche -kastike
1 dl smetanaa
1 dl creme fraichea
1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
valkopippuria myllystä




Anna jugurtin lämmetä huoneenläpöiseksi, lisää siihen hiiva, jauhot ja sokeri, sekoita. Anna blinitaikinan kohota kaksi tuntia huoneenlämmössä. Sekoita taikinaan kuuma maito, suola, voi, oliiviöljy, keltuaiset ja lopuksi valkuaisvaahto. Paista blinipannulla voissa miedolla lämmöllä reilun sentin paksuisia blinejä. 

Jos haluat savustaa mädin, se onnistuu helposti kotioloissa savustuspistoolilla. Laita savustuspistooliin hyppysellinen savustuspurua. Laita mäti laakeaan astiaan, jonka peität tuorekelmulla. Johdata savu kelmun alle, ja anna vaikuttaa viitisen minuuttia. Toista käsittely 2 - 3 kertaa kunnes saat mätiin mieleisesi kevyen savuaromin.

Sekoita smetana-creme fraiche -kastikkeen ainekset. Tarjoa blinit mädin, sipulin, kastikkeen ja tuoreyrttien kanssa. Koristele annos orvokinkukilla. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti