perjantai 28. kesäkuuta 2024

Ravintolatason annos, jonka voit viimeistellä yhdessä vieraittesi kanssa



Jaan tässä idean annoksesta, joka on kiva viimeistellä yhdessä ruokavieraiden kanssa. Yhdessä tekeminen luo mukavaa tunnelmaa, ja antaa myös ruokailijoille mahdollisuuden tehdä annoksesta mieleisensä. Tonnikala-avokadotartar on ravintolatason ruoka, jonka komponentit - tonnikalaseoksen, avokadoseoksen ja maustetun creme fraichen - voit tehdä valmiiksi jääkaappiin. Kukin ruokailija saa koota oman annoksensa muottiin ja koristella sen mieleisellään tavalla. Olen tarjonnut tätä useamman kerran ruokavierailleni ja se on saanut paljon kiitosta.   


Lisävinkki: Jos kaikki vieraat eivät pidä kypsentämättömästä kalasta tai se ei sovi heidän ruokavalioon, tarjoa tonnikalan rinnalla tofu-tartar, jonka ohjeen löydät tämä postauksen lopusta.

 


Ohje neljälle ruokalijalle.

Tonnikala-seos:
400 g tonnikalaa sushi-laatuisena
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl Dijon wholegrain -sinappia
50 g shalottisipulia hienonnettuna
mustapippuria
maldon-suolaa

Suolaliuos:
30 g merisuolaa
3 dl vettä

Avokado-seos:
2 avokadoa
1 limen kuoriraaste
1 limen mehu
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Maustettu creme fraiche:
6 rkl creme fraichea
sitruunamehua
suolaa
valkopippuria

Koristeluun esimerkiksi
mätiä
mikroyrttejä
rucolanversoja
orvokinkukkia
basilikaa tai muita tuoreyrttejä
sitruunalohko




Valmista 10%:n suolaliuos sekoittamalla vesi ja merisuola. Lämmitä sekoittaen kunnes suola on liuennut ja jäähdytä jääkaapissa kylmäksi. Laita tonnikala kylmään suolaliuokseen 20 minuutiksi. Huuhtele kala kylmällä vedellä ja kuivaa. Poista tonnikalasta mahdolliset kalvot ja hienonna terävällä veitsellä tartariin sopivaksi. Sekoita joukkoon sipuli, oliiviöljy ja Dijon whole grain -sinappi, mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita jääkaappiin odottamaan.

Valmista avokado-seos: poista avokadoista kuori ja kivi ja kuutioi pieneksi. Lisää limen kuoriraaste ja mehu ja oliiviöljy, mausta suolalla ja mustapippurilla.

Mausta creme fraiche sitruunamehulla, suolalla ja valkopippurilla.

Kokoa annos muottia käyttäen: alimmaksi kerros avokado-seosta, sitten kerros tonnikalaseosta ja ylimmäksi kerron creme fraichea. Koristele lopuksi annos.

Vinkki: Voit tonnikalaseoksen rinnalla tarjota tofu-seoksen, jos ruokailijoissa on niitä, joille kypsentämätön kala ei maistu tai istu ruokavalioon.


Tofu-seos:
kiinteää tofua kuutioituna
soijakastiketta
kevätsipulia hienonnettuna
pinjansiemeniä paahdettuna
seesaminsiemeniä paahdettuna
seesam-öljyä
mustapippuria
maldon-suolaa

Pirskottele kuutioidun tofun päälle soijakastiketta ja anna maustua hetki. Sekoita kulhossa tofu, kevätsipuli, pinjansiemenet, seesaminsiemenet ja hieman seesam-öljyä. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla, tarkista maku.

tiistai 25. kesäkuuta 2024

Kampasimpukoita ja maissia


Löysin rakastamilleni kampasimpukoille uuden kumppanin, maissin. Reilusti ruskistettu tai grillattu maissi jalopenolla ryyditettynä on ihana makupari ruskistetussa voissa paistetuille kampasimpukoille. Annoksen leikillinen nimi on "Kampasimpukoita rantahietikolla". Tätä teen pian uudelleen! 


Kahteen annokseen tarvitaan:

Kampasimpukat
6 kampasimpukkaa
3 rkl voita 
suolaa
mustapippuria
rakuunaa tai muuta viheryrttiä 

Maissi
2 esikypsytettyä maissintähkää
oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä ohuina viipaleina
1 jalopeno hienonnettuna ja siemenet poistettuna
suolaa
mustapippuria




Valmista ensin maissi: ota maissintähkiin reilusti ruskistetut pinnat joko grillissä tai valurautapannulla. Maissi saa herkullista aromia kun se reilusti tummuu. Anna jäähtyä ja vuole veitsellä tähkät irti varsista. Erottele sormin maissintähkät pienemmiksi paloiksi kuvan mukaisesti.

Laita pannulle oliiviöljyä, maissintähkät, jalopeno ja valkosipuli, ja paista keskilämmöllä sekoitellen. Mausta suolalla ja mustapippurilla, tarkista maku ja pidä lämpimänä. 




Valmista kampasimpukat: Voit paistaa kampasimpukat kokonaisina tai viipaloida ne terävällä veitsellä kahdeksi samankokoiseksi kiekoksi, kuten minä tällä kertaa tein. Mausta kampasimpukat suolalla ja mustapippurilla. Laita pannulle voi ja anna sen ensin ruskistua lastalla hämmennellen keskilämmöllä. Nosta lämpöä ja lisää kampasimpukat pannulle. Paista niitä 30-60 sekuntia per puoli niin että saat kauniin ruskistetun pinnan, voit lusikoida ruskistettua voita niiden päälle paistaessa. 




Kokoa annokset: asettele lautaselle ensin maissiseos, ja sen päälle kauniisti kampasimpukat. Koristele lopuksi viheryrteillä.


                               


perjantai 21. kesäkuuta 2024

Ideoita kuusenkerkkien käyttöön







Kuusenkerkät ovat jokakeväinen kuusenoksien vaaleanvihreä uuskasvu. Kuusenkerkkiä voi käyttää ruokien mausteena tuoreyrttien tapaan. Ennen käyttöä huuhtele kerkät kylmällä vedellä ja anna niiden kuivaa talouspaperin päällä. Laitoin osan kuusenkerkistä pakastimeen, josta niitä on kätevä käyttää.


Tein kuusenkerkistä ja oliiviöljystä mausteista yrttiöljyä, joka sopii monien ruokien maustamiseen. Maku on samantapainen kuin vaikkapa rosmariinilla maustettu oliiviöljy. Olen käyttänyt kerkkäöljyä mausteena lohen graavaukseen ja lohipastramiin. 


Valmistin myös kuusenkerkkäsiirappia, ja se ylitti maullaan kaikki odotukseni - kannattaa kokeilla!




Kuusenkerkkää oliiviöljysssä
kuusenkerkkiä
oliiviöljyä

Huuhtele kuusenkerkät ja anna niiden kuivaa talouspaperin päällä kunnes ne ovat kuivia. Hienonna kerkät ja laita ne oliiviöljyn kanssa tiiviiseen astiaan. Anna seoksen maustua muutaman päivän ennen käyttöä. Käytä yrittiöljyn tapaa ruokien maustamiseen.




Kuusenkerkkäsiirappi
kuusenkerkkiä
vettä
hienoa sokeria 1/3 nesteen määrästä
suolaa
chilijauhetta

Huuhtele kuusenkerkät, pane ne kattilaan ja lisää kylmää vettä niin että kerkät peittyvät. Keitä 2 tuntia ja
siivilöi seos. Lisää sokeria kolmasosa nesteen määrästä, eli jos nestettä on esimerkiksi 6 dl, lisää 2 dl sokeria. Mausta halutessasi suolalla sekä chilillä. Omaan 6 dl nestemäärään lisäsin 2 tl suolaa ja 2 hyppysellistä chilijauhetta.

Keitä seosta hämmentäen ajoittain niin että se kiehuu rauhallisesti eikä pala pohjaan. Kun toivomasi siirapin paksuus on saavutettu siirrä pois liedeltä ja purkita.

Testasimme kuusenkerkkäsiirappia vaniljajäätelön kanssa, ja olipas todella hyvää! Pieni suola buustaa makua hienosti, ja chili tuo lempeää terävyyttä.




Hienonnetut kuusenkerkät mausteena
Hienonnettu kuusenkerkkä sopii mausteyrttinä moniin ruokiin. Olen itse käyttänyt sitä lohipastramiin
Valmista ohjeen mukaisesti sillä lisäyksellä, että lohen suolauksen yhteydessä laitat lohen päälle myös hienonnettua kuusenkerkkää.