keskiviikko 22. heinäkuuta 2020

Grillattu meriahven ja salsa verde



Meriahvenesta on tänä kesänä tullut uusi grillisuosikkini. Meriahven eli sea bass on maultaan hienostuneen makeahko ja rakenteeltaan rasvainen ja kiinteälihainen, joten se sopii loistavasti grilliin. Kalaa saa saa City Marketeista, itse olen ostanut sitä Mankkaalta ja Ruoholahdesta. Kalatiskille kannattaa suunnata torstaina, jolloin tuoreet kalat saapuvat. Toinen vastaavan tyyppinen kala on kultaotsa-ahven, joka on maultaan samankaltainen, mutta ruotoisempi, joten itse suosin meriahventa.


Kala kannattaa valmistaa kokonaisena ja täyttää tuoreilla yrteillä, sitruunala ja valkosipulilla. Kalan sivuille sidotut sitruunan siivut tai sitruunaruohon varret suojaavat kalan pintaa grillauksen aikana ja estävät sitä tarttumasta grilliin. Italialainen salsa verde sopii hienosti grillatun kalan ja kasvisten kumppaniksi.


Näitä tarvitaan kahden ruokailijan annokseen:
600-800 g meriahven, josta sisälmykset poistettu
suolaa (merisuolaa tai Maldon-suolaa)
mustapippuria
kuivattua oreganoa
1 sitruuna siivuina, puolet kalan ulkopuolelle sidottavaksi, puolet sisälle
4 sitruunaruohon vartta kalan ulkopuolelle sidottavaksi (vaihtoehtona sitruunan siivuille)
2 valkosipulinkynttä ohuina siivuina
2 rkl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
2 rkl kevätsipulia hienonnettuna
2 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
oliiviöljyä
lankaa sitomiseen

Italialainen salsa verde:
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
4 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
2 rkl basilikaa hienonnettuna
2 rkl minttua hienonnettuna
2 rkl kapriksia
3 rkl suolakurkkuja hienonnettuna
2 rkl anjovis-fileitä hienonnettuna
1 tl Dijon-sinappia
2 rkl Balsamico-etikkaa
5 rkl oliiviöljyä

Lisäkkeeksi esimerkiksi
kesäkurpitsaa siivuina
suippopaprikaa







Valmistele kala grillausta varten: Huuhtele kala kylmällä vedellä ja kuivaa talouspaperilla. Tee terävällä veitsellä neljä viiltoa kalan molempiin kylkiin maustamista varten. Hiero suolaa kalan ulkopintaan, sisälle sekä viiltoihin. Toista sama rouhitulla mustapippurilla ja kuivatulla oreganolla. Työnnä valkosipulin siivuja viiltoihin. Täytä kala sitruunan ja valkosipulin siivuilla, kevätsipulilla, mintulla ja lehtipersiljalla, lisää lopuksi hieman oliiviöljyä.

Sido kalan vatsa langalla siten, että molemmille puolille tulee sitruunan siivut tai sitruunaruohon varret kuvan mukaisesti. Tämä maustaa kalaa ja suojaa sen pintaa grillauksen aikana. Pirskottele oliiviöljyä kalan molemmille puolille ja anna sen maustua jääkaapissa mielellään tunnin parin ajan.






Valmista italialainen salsa verde grillatun kalan lisäkkeeksi: sekoita astiassa valkosipuli, lehtipersilja, basilika, minttu, kaprikset, suolakurkut, anjovikset ja sinappi. Lisää lopuksi balsamico ja oliiviöljyä hitaasti sekoittaen kunnes saat sopivan koostumuksen.





Grillaa kalaa ritilän päällä 6-8 minuuttia per puoli riippuen kalan koosta. Tarkista kypsyys painamalla kalaa kevyesti: kypsyessä kala kiinteytyy. Nosta kypsä kala syrjään ja anna sen levätä 5 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoa kala salsa verden ja grillattujen kesäkurpitsojen ja suippopaprikoiden kanssa.











3 kommenttia:

  1. Meriahven? Mielenkiintoista.
    Mistä löysit ja mitä maksoi kilo? En ole koskaan nähnyt sellaista suomalaisen kalakaupan tiskillä enkä valmistanut muuta ahventa kuin ihan tavallista ahventa (vaikkakin Suomen saaristomereltä pyydettyä). Olisi kiva joskus kokeilla miten meriahvenen maku eroaa tavallisesta ahvenesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meriahventa saa City Marketista, itse olen ostanut sitä Mankkaalta ja Ruoholahdesta. Kannattaa suunnata kalatiskille torstaina, koska silloin tuoreet kalat ovat saapuneet sinne. Meriahven (sea bass) on maultaan hienostuneen makeahko, ja sopii kiinteän ranteensa ja rasvaisuutensa ansiosta hienosti grillattavaksi. Toinen Citymarketista saatava saman tyyppinen kala on kultaotsa-ahven, maultaan aika samanlainen, mutta ruotoisempi, joten suosittelen meriahventa. Kuvassa näkyvä kala maksoi noin 10 euroa, taisi olla noin 22 euroa/kilo.

      Poista
    2. No tämä selvitti asiaa. Yritin tuolloin googlata meriahventa, mutta netti tyrkytti siitä vain Linnanmäen Sea worldia ja meriahven Mikkoa :) Meribassi on kyllä ihan tuttu kala ja tosi hyvä. Sekaannus taisi käydä siinä että Cittarin väki on harjoittanut hiukan "luovaa kääntämistä" ja suomentanut kalan nimeltä sea bass (ruotsiksi sjöabborre) meriahveneksi... Täytyy napata mukaan kun seuraavan kerran törmään kalatiskillä meribassiin.

      Poista